Life

Πασχαλινό τσουρέκι για αρχάριους: Η κλασική συνταγή

Πασχαλινό τσουρέκι για αρχάριους: Η κλασική συνταγή Φωτογραφία: Eurokinissi
Μία εύκολη συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι

Το πασχαλινό τσουρέκι αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε περίοπτη θέση στους φούρνους, τα ζαχαροπλαστεία και τα σούπερ μάρκετ, καθώς και δεν λείπει από κανένα σπίτι.

Ωστόσο, πολλοί επιλέγουν να το φτιάξουν μόνοι τους, με τις συνταγές να ποικίλουν.

Εμείς επιλέξαμε το τσουρέκι της... τεμπέλας.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
280 γρ. ζάχαρη
22 γρ. ξηρή μαγιά
200 ml γάλα πλήρες
90 ml νερό
80 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 μεσαία αβγά
1 1/2 κ.γ μαχλέπι
1/2 κ.γ κάρδαμο (κακουλέ)
1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη
μια βανίλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Υλικά για την επάλειψη:

1 αβγό
1 κ.σ γάλα πλήρες

Διαδικασία

Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 1-2 κουταλιές αλεύρι και όλη τη μαγιά. Ανακατεύουμε με το κουτάλι.

Σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά για να δημιουργηθεί ένα προζύμι.

Προσθέτουμε το αλεύρι τα μπαχαρικά, τη βανιλίνη και ολα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το γάλα.

Χτυπάμε στο μίξερ για δέκα λεπτά.

Κρατάμε ένα αυγό και λίγο γάλα για την επάλειψη.

Εχουμε λιώσει το βούτυρο και όταν είναι χλιαρό προσθέτουμε το γάλα και το ξύσμα.

Προσθέτουμε και τα υγρά.

Αφηνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο σε ζεστό σημείο για τρεις ώρες.

Το κόβουμε στα τρία.

Κάνουμε περίπου τις ίδιες πλεξίδες.

Διαμορφώνουμε το σχήμα

Το ακουμπάμε σε ταψί, σκεπάζουμε με πετσέτα για 45 λεπτά.

Αλείφω το γάλα με το αυγο

Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς αέρα για περίπου 25 λεπτά