Market Maven

Η αναθεώρηση του MSCI και το ελληνικό χρηματιστήριο, η Έλαστρον Logistics και καλώδια από την Κόρινθο στο Princess Elisabeth

Η αναθεώρηση του MSCI και το ελληνικό χρηματιστήριο, η Έλαστρον Logistics και καλώδια από την Κόρινθο στο Princess Elisabeth
Η αναθεώρηση του MSCI

H Morgan Stanley Capital International (MSCI) θα ανακοινώσει σήμερα την ετήσια επισκόπησή της για την ταξινόμηση των διεθνών αγορών με την προσοχή να εστιάζεται στο εάν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί τελικά σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση από αναδυόμενη σε αναπτυγμένη αγορά. Αν η Ελλάδα τοποθετηθεί στη λίστα παρακολούθησης, αυτό υποδηλώνει ότι η MSCI βλέπει ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά στο μέλλον.

Προσοχή. Η τοποθέτηση στη λίστα παρακολούθησης δεν συνεπάγεται άμεση αναβάθμιση, αλλά είναι ένα σήμα ότι η MSCI θα παρακολουθεί στενά συγκεκριμένους παράγοντες και εξελίξεις στην Ελλάδα για μια καθορισμένη περίοδο. Όταν μια χώρα τοποθετείται στη λίστα παρακολούθησης, η MSCI συνήθως καθορίζει ένα χρονοδιάγραμμα για μια περίοδο διαβούλευσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η MSCI ζητάει σχόλια από τους συμμετέχοντες στην αγορά και παρακολουθεί στενά τα βασικά εκκρεμή θέματα.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προ μηνών είχε επικρατήσει σε δημοπρασία της ENERGOCOM για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Μολδαβία, υποβάλλοντας την πιο ανταγωνιστική προσφορά μεταξύ των συμμετεχόντων. Η δημοπρασία αφορούσε στην προμήθεια όγκου φυσικού αερίου άνω των 100 mcm / 1 TWh με σκοπό την αποθήκευσή του, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του εφοδιασμού της αγοράς φυσικού αερίου της Μολδαβίας. Το κόστος της εν λόγω προμήθειας καλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με την οποία η κυβέρνηση της Μολδαβίας έχει υπογράψει σχετική δανειακή σύμβαση. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στις ελληνικές διπλωματικές αρχές που επικούρησαν την ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε δωρεά προς την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κισινάου.

Η δωρεά αφορά στην ανάληψη του κόστους αγοράς του εξοπλισμού του κτηρίου της Πρεσβείας (επίπλων και ειδών διακόσμησης), συνολικής αξίας 40.000 ευρώ. Η δωρεά αποδεικνύει τη συνεχή δέσμευση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην υποστήριξη των διπλωματικών σχέσεων και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας της ελληνικής πρεσβείας στη Μολδαβία.

Η Έλαστρον Logistics

Η θυγατρική εταιρεία της ;Eλαστρον, η Έλαστρον Logistics εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα» του νέου αναπτυξιακού νόμου. Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην ίδρυση νέας μονάδας υπηρεσιών μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους (logistics 3PL), και πρόκειται να υλοποιηθεί στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 5,9 εκατ. ευρώ. Η επένδυση στοχεύει στην ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την αποδοτικότητα της επιχείρησης στον τομέα των logistics.

Ελληνικά καλώδια στο Princess Elisabeth

Το νησί Princess Elisabeth της Elia Group θα είναι το πρώτο τεχνητό ενεργειακό νησί στον κόσμο που θα συνδυάζει συνεχές και εναλλασσόμενο ρεύμα. Το τεχνητό ενεργειακό νησί θα μεταφερθεί από το Βέλγιο, όπου και κατασκευάζεται, στη Βόρειο Θάλασσα. Περίπου 300 χλμ. καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος και 60 χλμ. καλωδίων συνεχούς ρεύματος θα εγκατασταθούν γύρω από το νησί για να συνδέσουν όλες τις μελλοντικές υπεράκτιες εγκαταστάσεις με το βελγικό δίκτυο υψηλής τάσης. Και τα καλώδια του Princess Elisabeth θα είναι ελληνικά και θα κατασκευασθούν στην Κόρινθο. Η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, σε κοινοπραξία με την DEME υπέγραψε σύμβαση με την Elia Asset NV/SA για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης στο Princess Elisabeth.

Η Hellenic Cables θα προμηθεύσει ένα υποβρύχιο σύστημα τριών export καλωδίων HVAC 220kV, συνολικού μήκους 165 χλμ., τα οποία θα συνδέσουν το τεχνητό ενεργειακό νησί στην περιοχή του αιολικού πάρκου Princess Elisabeth με τις ακτές του Βελγίου. Η εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια των υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 220kV, καθώς και για τα σχετικά εξαρτήματα, τις εργασίες συναρμολόγησης, τερματισμού και δοκιμών, την θέση σε λειτουργία και την συντήρηση του συστήματος καλωδίων. Τα τρία export καλώδια 220kV αναμένεται να κατασκευαστούν το 2026 και 2027, με την εγκατάσταση να ολοκληρώνεται το 2027.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.