Οικονομία

Με αίτημα τα σταθερά επιτόκια στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ Τσακαλώτος - Σταθάκης

Με αίτημα τα σταθερά επιτόκια στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ Τσακαλώτος - Σταθάκης Με αίτημα τα σταθερά επιτόκια στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ Τσακαλώτος - Σταθάκης
Με την θέση της Ελλάδας για μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά, μεταβαίνουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης στην Ουάσιγκτον, όπου στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και για το θέμα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η κυβέρνηση θα ζητήσει να «κλειδώσει» το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης στα επίσημα δάνειά της σε ένα συγκεκριμένο επιτόκιο, ώστε να κάνει το χρέος της πιο διαχειρίσιμο.

Κατά τις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, η Αθήνα επίσης θα προτείνει ένα ετήσιο όριο 15% του ΑΕΠ στην εξυπηρέτηση χρεών, το οποίο θα χωρίζεται ως εξής:

    Το 8% θα αφορά την αποπληρωμή ομολόγων και τόκων
    Το 7% θα αφορά στην αποπληρωμή εκκρεμών εντόκων γραμματίων

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιδιώκει να σταθεροποιήσει το προς το παρόν κυμαινόμενο επιτόκιο στα δάνεια διάσωσης που έλαβε από την ΕΕ, ώστε να έχει ένα «μαξιλαράκι» απέναντι στα πιθανά υψηλότερα επιτόκια σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να τα αυξήσει εκ νέου, ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση των σκέψεων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι θα ‘κλειδώσει’ η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους για τα προσεχή χρόνια και έτσι θα δοθεί στους επενδυτές μία καθαρή εικόνα για τα πόσα θα δίνει προς αυτή την κατεύθυνση κάθε χρόνο η Αθήνα», ανέφερε μία πηγή στο Reuters «Αυτό θα λειτουργήσει ως μία εγγύηση ότι η Αθήνα θα μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της χωρίς αναταραχές.» ανέφερε χαρακτηριατικά.

Με το άχθος του χρέους να προβλέπεται να φτάσει στο 174,4% του ΑΕΠ ή σε 337,6 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, η ελάφρυνση χρέους είναι μία προμετωπίδα για την ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζει το πρακτορείο. Η χώρα από το 2021 θα αρχίσει να ξεπληρώνει τα πρώτα δάνεια που έλαβε το 2010 στο πρόγραμμα διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωζώνη έχει καταστήσει σαφές ότι μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν μόνο αν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ. Οπότε με τον συνυπολογισμό των εντόκων γραμματίων, αυξάνονται οι πιθανότητες λήψης κάποιων μέτρων για την απομείωση του χρέους και ειδικά για τα έτη 2022-2023, καθώς τότε οι συνολικές δαπάνες αποπληρωμής χρέους εκτοξεύονται λόγω της λήξης της περιόδου χάριτος που έχει λάβει η Ελλάδα για την καταβολή τόκων για τα ευρωπαϊκά δάνεια.