Οικονομία

Κρίσιμες ώρες για το Mega - Και νέες στάσεις εργασίας

Κρίσιμες ώρες για το Mega - Και νέες στάσεις εργασίας
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Αβέβαιο είναι το μέλλον του Mega και οι εργασιακές σχέσεις θεωρούνται επισφαλείς, επειδή η επιχείρηση έως τώρα δεν έχει παράσχει στο υπουργείο Εργασίας, ούτε αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία, ούτε πλάνο βιωσιμότητας, όπως ζητήθηκε.

Για δεύτερη φορά αναβλήθηκε σήμερα η τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία μεταξύ των εργαζομένων, της εργοδοσίας του MEGA και του υπουργείου Εργασίας με θέμα: «Μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων». Η πρώτη άκαρπη συνάντηση έγινε την Τρίτη 10 Μαΐου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας από τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι η εταιρεία δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία που προβλέπει το Ευρωπαϊκό δίκαιο (2002/14/ΕΚ) και η Εθνική Νομοθεσία (ΠΔ 240/2006) προς ενημέρωση και διαβούλευση της διοίκησης της επιχείρησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων αναφορικά με την εξέλιξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας, την οικονομική της κατάσταση και το μέλλον της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.

Η πλευρά του υπουργείου Εργασίας ζήτησε την αναβολή της τριμερούς διαδικασίας για την Πέμπτη 19/5/16 ακριβώς γιατί στις δύο άκαρπες συμφιλιωτικές συναντήσεις η εταιρεία δεν προσκόμισε αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία και πλάνο βιωσιμότητας, με συνέπεια να καθίσταται αβέβαιο το μέλλον της και επισφαλείς οι εργασιακές σχέσεις.

Το Υπουργείο απαίτησε να προσκομιστούν τα παραπώνω στοιχεία όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία στην επόμενη συνάντηση, η οποία θα είναι η τελευταία.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι νέες κυλιόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Σήμερα, Παρασκευή 13 Μαϊου, από τις 18:00 έως τις 22:00, με συνέπεια να μη μεταδοθεί το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, αύριο, Σάββατο 14 Μαϊου, από τις 06:00 έως τις 10:00 και την Κυριακή, 15 Μαϊου, από τις 12:00 έως τις 16:00.