Οικονομία

«Πόλεμος» του υπ. Εργασίας με τα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης

«Πόλεμος» του υπ. Εργασίας με τα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης
Σε ευθεία αντιπαράθεση έρχεται το υπουργείο Εργασίας, με τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ Καρυπίδης, διαπιστώνοντας ότι εξαντλήθηκε «κάθε λογικό περιθώριο διαλόγου και συναίνεσης».

Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για υπέρβαση κάθε ορίου «ασυνέπειας», αφού δεν καλύπτεται το χρονικό πλαίσιο της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει σχετική συμφωνία. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι «πλειάδα εργαζομένων να παραμένουν απλήρωτοι για 6 και πλέον μήνες και να χρωστούνται τουλάχιστον 2 επιδόματα».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναφέρεται και σε «επιχειρηματικές κινήσεις με απόλυτη αδιαφάνεια, όπως είναι μεταφορά καταστημάτων σε άλλη ιδιοκτησία με αβέβαιο μέλλον για τους εργαζόμενους». Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η ιδιοκτησία της εταιρίας έχει στην κατοχή της δύο ομάδες ποδοσφαίρου και «πραγματοποιεί πολυδάπανες μεταγραφές τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης παραμένουν για μήνες απλήρωτοι».

Αντιδρώντας σε όλα τα παραπάνω, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να θέσει τέλος στην προσπάθεια συμφιλίωσης. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, «τώρα τον λόγο έχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η αυτονόητη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων (πράξεις επιβολής προστίμου, προσφυγή στη δικαιοσύνη με τη συνδρομή των εργαζομένων κλπ). Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι προσπάθειες συμφιλίωσης δεν αποτελούν αδυναμία αλλά πράξεις ευθύνης που έχουν όμως όρια. Όποιος τα ξεπερνά θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις που θα είναι πολύ αυστηρές σε όλα τα επίπεδα».