Οικονομία

Τ. Χέντελ: Διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά με σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία

Τ. Χέντελ: Διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά με σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία
Οι διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας, πρέπει να σεβαστούν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η τοποθέτηση αυτή προήλθε από τον κ. Thomas Händel, πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ομάδας Εργασίας που παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών στην Ελλάδα και ο οποίος εξέφρασε την έντονη επιθυμία του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Θεσμοί γενικότερα να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις κοινωνικές διαστάσεις του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Υπογράμμισε περαιτέρω πως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να διασφαλιστούν και τα δικαιώματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να επαναθεμελιωθούν. Ειδικά για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις υποστήριξε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στηριχτούν στα συμπεράσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των θεσμών της ελληνικής αγοράς εργασίας, καθώς και στον κοινωνικό διάλογο, με σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, εργατική και κοινωνική, όπως και στις αρχές που υιοθετούνται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αποτυπώνονται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Επισημαίνεται ότι χθες, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η Συνεδρίαση-Ακρόαση της Ομάδας Εργασίας για την Ελλάδα (Working Group on Greece) της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής παρουσιάσθηκαν οι εξελίξεις του μετώπου της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων και η πρόσφατη Έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Στην ομιλία της στην Επιτροπή η κ. Έφη Αχτσιόγλου, Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Εργασίας, επισήμανε ότι «η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης έγκειται στην αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης που συντελέστηκε στη χώρα μας από το 2010 και μετά και η επιστροφή στις βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου».

Τόνισε, επίσης, ότι ενόψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, «το ζήτημα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων δεν θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό ως ζήτημα που αφορά μόνο μία χώρα, δεν είναι ζήτημα αποκλειστικά ελληνικό. Η επιστροφή στις αρχές της κοινωνικής Ευρώπης δεν είναι αναγκαία μόνο για τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα και την κοινωνική συνοχή στη χώρα, είναι επίσης αναγκαία για τη συνοχή, την κοινωνική νομιμοποίηση του ενωσιακού οικοδομήματος, για την ταυτότητα και τελικά για το ίδιο το μέλλον της ΕΕ».