Οικονομία

Οι «μεγάλοι χαμένοι» του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων

Οι «μεγάλοι χαμένοι» του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Συνταξιούχοι του ΙΚΑ με πολλά χρόνια ασφάλισης (πχ 35αετία), που λάμβαναν υψηλές συντάξεις, συνταξιούχοι που οι επικουρικές τους είχαν προκύψει με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (πχ πρώην τουριστικοί πράκτορες) και συνταξιούχοι που κατάφεραν να αποχωρήσουν από την εργασία τους με λίγα χρόνια ασφάλισης (πχ ναυτικοί του ΚΕΑΝ), ήταν οι μεγάλοι «χαμένοι» των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Μάλιστα, σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις οι περικοπές ανήλθαν ακόμα και στο 50%, αν και κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα επίπεδα 10% – 20%.

Αντίθετα, από τη διαδικασία επανυπολογισμού διασώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, συνταξιούχοι που κατέβαλλαν υψηλές εισφορές για επικούρηση στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου (πχ 6%), και πρώην μισθωτοί – ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που αποχώρησαν από την εργασία τους με λίγα έτη ασφάλισης (πχ 15αετία), άρα εισέπρατταν, συνήθως, μικρότερες συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, το «πικρό ποτήρι» των περικοπών έχουν πιει έως τώρα σχεδόν 250.000 συνταξιούχοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% του συνόλου που εισπράττουν επικουρική σύνταξη.

Το μοντέλο επανυπολογισμού που ακολούθησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ είναι διπλό: Αρχικά, υπήρξε ξεχωριστός συντελεστής επανυπολογισμού για συντάξεις που προέρχονται από Ταμεία που είχαν ειδικό ποσοστό αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις που χορηγούσαν.

Αντίθετα, σε περιπτώσεις που ίσχυε κοινό ποσοστό αναπλήρωσης, ο επανυπολογισμός έγινε προσωπικά για κάθε σύνταξη χωριστά, με βάση τις εισφορές που καταβλήθηκαν και τα έτη ασφάλισης.