Οικονομία

Εμμονή των δανειστών για παρεμβάσεις σε πρόνοια και εργασιακά

Εμμονή των δανειστών για παρεμβάσεις σε πρόνοια και εργασιακά
του Βασίλη Αγγελόπουλου «Ορθάνοιχτο» στη διαπραγμάτευση, παραμένει η διαδικασία αναμόρφωσης των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ κινδυνεύουν όσα επιδόματα επικαλύπτονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

 Η διαδικασία χορήγησης προνοιακών επιδομάτων και ο εξορθολογισμός τους, παραμένουν σημαντικά «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση, όσο και αν σε αυτή τη φάση, δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου. Στα εργασιακά, η «εμμονή» των δανειστών εστιάζεται κυρίως στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, την ώρα που δεν υπάρχει το παραμικρό «φως» για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει για την προνοιακή πολιτική που θα ακολουθείται στη χώρα, στο εξής, να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τα επιδόματα αναπηρίας στη βάση της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επίσης, πρέπει να προκύψουν καταργήσεις σε φοροαπαλλαγές και να εξοικονομηθεί δαπάνη μέσω του επιδόματος θέρμανσης.

Τα παραπάνω στοιχεία θα συζητηθούν σε τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Στο υπουργείο Εργασίας, δεν κρύβουν ότι όσο περνούν οι μέρες στενεύουν τα περιθώρια συμφωνίας, υπό αυτές τις συνθήκες. Εκτός, εάν υπάρξει ευρύτερη πολιτική παρέμβαση, που θα εμπεριέχει και άλλα σημαντικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι το κορυφαίο θέμα, της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Στο σκέλος των εργασιακών, εντύπωση προκαλεί η πίεση που ασκείται, κυρίως από το ΔΝΤ, για να απελευθερωθεί η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και να χάσει το υπουργείο Εργασίας το δικαίωμα προέγκρισης. Ουσιαστικά, η πλευρά των δανειστών απαιτεί ο όποιος έλεγχος των σχεδίων ομαδικής απόλυσης να γίνεται «εκ των υστέρων» και όχι «εκ των προτέρων», όπως γίνεται σήμερα. Στις επίμονες αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς ότι ισχύει ήδη το ευρωπαϊκό μοντέλο και στην Ελλάδα, αλλά με την χρήση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, υπέρ των εργαζομένων, οι θεσμοί επιμένουν να απαιτούν να υπάρξει πλήρης ταύτιση της ελληνικής νομοθεσίας με το κοινοτικό μοντέλο.

Το υπουργείο Εργασίας, πιστεύει πάντως ότι, παρά το άκαρπο των συνομιλιών, έως τώρα, υπάρχει η ελπίδα να προκύψουν θετικά νέα σύντομα, στο σκέλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θεωρεί ότι τα επιχειρήματα που έχουν ήδη παρατεθεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού, μέσω της εφαρμογής μέτρων όπως είναι η αρχή της επεκτασιμότητας μιας σύμβασης για το σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου, αλλά και η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης, θα βρουν αντίκρισμα. Εστιάζει δε αυτή την συγκρατημένη αισιοδοξία, στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων θεσμών, έδειξαν διάθεση για συγκαταβατικότητα και για αποδοχή, έστω και σε βάθος χρόνου.