Οικονομία

«Χείρα βοηθείας» από Μοσκοβισί αναζητά η Αχτσιόγλου

«Χείρα βοηθείας» από Μοσκοβισί αναζητά η Αχτσιόγλου
του Βασίλη Αγγελόπουλου Να επιστρέψει η διαδικασία συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, στις βάσεις που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αυτό θα είναι το βασικό επιχείρημα της υπουργού Εργασίας κ. Έφης Αχτσιόγλου, στη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιήσει με τον Γάλλο Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Οικονομίας κ.Πιερ Μοσκοβισί.

Μπορεί οι εκπρόσωποι των θεσμών, κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων επαφών και συναντήσεων που είχαν τις προηγούμενες μέρες, να διατυμπάνιζαν στην ελληνική πλευρά ότι «η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, λόγω μνημονίου, άρα δεν νομιμοποιείται να διεκδικεί επιστροφή στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα», όμως η κ. Αχτσιόγλου αυτό αναμένεται να χρησιμοποιήσει ως βασικό επιχείρημα ότι δεν γίνεται να συνεχίσει η χώρα να αποκλίνει του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον κρίσιμο τομέα των εργασιακών σχέσεων.

Αυτή θα είναι και η βασική επιχειρηματολογία που θα αξιοποιηθεί και στις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν με ευρωπαίους ηγέτες και στελέχη πολιτικών ομάδων, κατά τη διήμερη παραμονή της κ. Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο, Πέμπτη.

Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα εργασιακά. Η συζήτηση περιορίστηκε στα θέματα των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ειδικότερα στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μετενέργεια και τις ενώσεις προσώπων.

Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά, γνωρίζοντας ότι τα περιθώρια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι αισθητά περιορισμένα, θα επιχειρήσει μια συμφωνία, με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες. Άλλωστε, οι θέσεις των θεσμών, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Θέλουν διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% που είναι σήμερα, στο 10% και ταυτόχρονα, καλοβλέπουν αλλαγές τόσο στο σκέλος της κήρυξης απεργιών όσο και στο μοντέλο της ανταπεργίας. Αν καταφέρει η Ελλάδα, να αποσπάσει έστω και μελλοντική αποδοχή του αιτήματος για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, τότε το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές θα γεφυρωθεί. Αν όχι, τότε το αδιέξοδο θα παραταθεί…