Οικονομία

Χάνει έδαφος σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου

Χάνει έδαφος σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου
Υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν σήμερα στα 1,0569 δολ. από το επίπεδο των 1,0615 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Οι πιέσεις που δέχεται από χθες το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα αποδίδονται στις εξαγγελίες του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον "περιορισμό" του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Παρόλο που ο ίδιος ο κ. Ντράγκι επεχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η μείωση κατά 10 δισ. ευρώ του μηνιαίου ορίου αγορών ομολόγων, στο πλαίσιο της παράτασης του προγράμματος, τονίζοντας ότι δεν συζητήθηκε καν το ενδεχόμενο περιορισμού του προγράμματος (tapering), οι αγορές εξέλαβαν ως περιορισμό τις σχετικές αποφάσεις.

Η απόφαση της ΕΚΤ, παρόλο που επέκτεινε το πρόγραμμα QE σε ένα πιο μακρύ ορίζοντα (εως το Δεκέμβριο του 2017) απο αυτόν που προέβλεπαν οι αναλυτές, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το ευρώ σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, η Γαλλική Τράπεζα BNP Paribas εκτιμά ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα διαμορφωθεί στο 1,04 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις των χθεσινών αποφάσεων στην αγορά ομολόγων τόσο η Goldman Sachs όσο και η Morgan Stanley συμφωνούν ότι προοδευτικά οι αποδόσεις των ομολόγων - και δη των βραχυχρόνιων, θ΄αυξηθούν (θα υποχωρήσουν δηλαδή οι τιμές τους).

Στη δευτερογεή αγορά ομολόγων, στο (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν συναλλαγές 2 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 6,64% από 6,48% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,33% να διαμορφωθεί στο 6,31% από 6,14% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,081% από -0,079%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,138%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,217% από -0,218%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,316% από -0,315%, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0559.

NETWORK