Οικονομία

Κούνεβα: Η Κομισιόν ζει σε… παράλληλο σύμπαν για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Κούνεβα: Η Κομισιόν ζει σε… παράλληλο σύμπαν για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Σε «παράλληλο σύμπαν» εκτιμά η κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα ότι ζει η Κομισιόν, αναφορικά με το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα.

Λες και δεν έχει αντιληφθεί την εργασιακή «ζούγκλα» που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων από το 2012 και μετά, η Επίτροπος Εργασίας κ. Μαριάν Τίσεν διαπίστωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή, ότι η Κομισιόν δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Επίσης, η κ. Τίσεν πρόσθεσε ότι η Κομισιόν ενεργεί «σε πλήρη συμμόρφωση με τις Συνθήκες και τον Χάρτη». Η κ. Κούνεβα απάντησε ότι, «εμείς ζούμε σ’ αυτό το σύμπαν. Και ξέρουμε ότι οι μνημονιακοί νόμοι που αχρήστευσαν τη διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων έχουν τη σφραγίδα όχι μόνο του ΔΝΤ, αλλά και της Κομισιόν».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «μόλις πριν μερικές μέρες, στο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας, η ελληνίδα υπουργός Έφη Αχτσιόγλου επέκρινε την Κομισιόν για την ταύτισή της με το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Εύχομαι η σημερινή απάντηση της κ. Τίσεν να σηματοδοτεί αλλαγή στη στάση της Κομισιόν και στροφή στην υποστήριξη των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που βασίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Περιμένω να διαπιστώσουμε στην πράξη αυτή την αλλαγή στάσης και στις συζητήσεις για την αξιολόγηση στην Ελλάδα, αλλά και αύριο, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο», κατέληξε η Κ. Κούνεβα.

Σημειώνεται ότι αύριο (14/12), στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είναι προγραμματισμένη συζήτηση για τα εργασιακά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας καλούνται η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους ενόψει της αξιολόγησης.