Οικονομία

«Πακέτο» πολλών δισ. ρίχνει στην οικονομία η κυβέρνηση

«Πακέτο» πολλών δισ. ρίχνει στην οικονομία η κυβέρνηση
Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορονοϊό, αποφασίστηκε την Κυριακή σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί σήμερα στις 10:00 πμ, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Χρ. Σταϊκούρας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Στις πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων,

Η εφαρμογή της «επιστρεπτέας προκαταβολής», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, με στόχο την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, προκειμένου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι επιχειρηματίες να υποβάλλουν δήλωση με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα τεθούν.
Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο η κατηγορία των επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, κ.α.) να μπορούν να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, που ισχύει και για τους υπόλοιπους επαγγελματίες.
Περαιτέρω διεύρυνση των ΚΑΔ, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να διευκρινίζει ότι θα εισαχθεί ένα μεγάλο μέρος δραστηριοτήτων «με εξαίρεση του κλάδους που δεν πλήττονται».
Το επόμενο στάδιο θα είναι να υπάρξει ένας κύκλος ενίσχυσης για τους κλάδους με στοχευμένες πολιτικές και δράσεις. Έμφαση θα δοθεί στον τουρισμό, τον πρωτογενής τομέα, τον τομέα της ενέργειας, τη ναυτιλία, τα αεροδρόμια κι άλλους κλάδους που έχουν εντοπιστεί ότι υπάρχουν προβλήματα.

Ανοιχτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στο πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας, η οποία λήγει στο τέλος Απριλίου, και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι για αρκετό χρονικό διάστημα.

NETWORK