Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι να προσέξουν όσοι αποφάσισαν να γλιτώσουν το 50αρικο του λογιστή

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι να προσέξουν όσοι αποφάσισαν να γλιτώσουν το 50αρικο του λογιστή
Φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί θα σπεύσουν μαζικά τον Ιούλιο να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις, ώστε να αποφύγουν το «φουσκωμένο» φόρο των εκκαθαριστικών που θα προκύψουν από τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.

Αυτή είναι και η ουσία της αντιπαράθεσης μεταξύ των λογιστών - φοροτεχνικών και της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία πήρε διαστάσεις μετά τις κατηγορίες της κυβέρνησης πως οι ανακοινώσεις των λογιστών για τα λάθη στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις σχετίζονται με «συντεχνιακές» επιδιώξεις.

Και εφέτος οι δηλώσεις των φορολογουμένων είναι προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία που αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ από πιστωτικά ιδρύματα, εργοδότες, κ.α., οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την ορθή και πλήρη αποστολή των στοιχείων αυτών, και τη συμπλήρωση ή διόρθωσή τους, όπου απαιτείται. Παράλληλα, και εφέτος, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τα προσυμπληρωμένα δεδομένα και να διορθώσουν τα στοιχεία που τους αφορούν ή να επικοινωνήσουν με τον φορέα που τα έχει αποστείλει, για να προβεί ο φορέας στη διόρθωση, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ωστόσο, για πρώτη φορά εφέτος, δόθηκε η δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια πολίτες με εισοδήματα κατά κύριο λόγο από μισθούς ή συντάξεις, να δουν τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί γι’ αυτούς στην ΑΑΔΕ, καθώς και τον φόρο που προκύπτει με βάση αυτά. Στη βάση αυτή, οι λογιστές εντόπισαν προβλήματα με τους τόκους καταθέσεων, τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων, τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών, τις βεβαιώσεις αποδοχών, τη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών σε γεωργικές επιχειρήσεις, τα οχήματα που ήταν σε κυκλοφορία και κυρίως ζητήματα σχετικά με την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης.

Προσοχή σε όσους αποφάφισαν να γλιτώσουν τα 50 ευρώ

Προσοχή. Πολλοί πολίτες με προσυμπληρωμένες δηλώσεις που τα προηγούμενα χρόνια πλήρωναν 30 και 50 ευρώ στους φοροτεχνικούς τους για να τους υποβάλουν τη δήλωση και οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία, δεν έχουν εφέτος απευθυνθεί στους λογιστές, καθώς άκουσαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αυτόματη υποβολή της δήλωσης. Ωστόσο, αν δεν ελέγξουν τα στοιχεία της δήλωσης τους , και αν αποδεχθούν έτσι σιωπηρά όσα έχει συμπληρώσει στο Ε1 η εφορία, υπάρχει ο κίνδυνος να φορολογηθούν για τεκμαρτά εισοδήματα.

Αυτό θα γίνει αντιληπτό όταν οριστικοποιηθεί η δήλωσή τους από την ΑΑΔΕ στις 2/7/2024 και λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Τότε οι περισσότεροι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θα αντιληφθούν την «λυπητερή». Θα έχουν ωστόσο μόλις 24 ημέρες για να διορθώσουν την κατάσταση, μέσω τροποποιητικής δήλωσης που θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 26/7/2024, από λογιστές και φοροτεχνικούς.

Δηλαδή ο Ιούλιος θα είναι πλέον όχι ο μήνας υποβολής του βασικού όγκου των αρχικών υποβολών των φορολογικών δηλώσεων, αλλά των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων. Και οι λογιστές θα έχουν να ολοκληρώσουν μια απαιτητική εργασία σε σφικτές προθεσμίες.