Οικονομία

Χατζηδάκης: Ασφυκτικοί οι χρόνοι στο Ταμείο Ανάκαμψης - Μαραθώνιος με ρυθμό 400 μ.

Χατζηδάκης: Ασφυκτικοί οι χρόνοι στο Ταμείο Ανάκαμψης - Μαραθώνιος με ρυθμό 400 μ. Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Σημαντική η περιβαλλοντική διάσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ είναι δύο «σοβαρά εργαλεία» που αξιοποιούνται και τρέχουν ικανοποιητικά, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 14th Annual Capital Link Sustainability Forum, με τίτλο «Βιωσιμότητα – Επενδύσεις & Ανάπτυξη».

«Έχουμε δύο σοβαρά εργαλεία που αξιοποιούνται και τρέχουν ικανοποιητικά. Είμαστε από τις πρωτοπόρες χώρες στην απορρόφηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε, ειδικά στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί. Και είναι ένας μαραθώνιος με ρυθμό 400 μέτρων», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το 30% των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ προβλέπει πράσινες δράσεις που αντιστοιχούν σε έως 7 δισ. ευρώ για περιβαλλοντικές επενδύσεις. Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, πρέπει να προωθήσει και να αξιοποιήσει, είτε σε δράσεις του Δημοσίου, είτε σε δράσεις που αφορούν στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

«Υπάρχουν τέτοια προγράμματα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα οποία πρέπει να επωφεληθεί ο ιδιωτικός τομέας» σημείωσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι το 40% των δανείων από πλευράς προϋπολογισμού που παρέχονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει υποχρεωτικά να αφορούν σε έργα πράσινης μετάβασης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το ΕΣΕΚ προβλέπεοι ότι πρέπει «να έχουμε πράσινες επενδύσεις που θα προσεγγίζουν το ύψος ενός ΑΕΠ, περί τα 192 δισ. ευρώ έως το 2030. Μιλάμε για μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις που δείχνουν και τη σοβαρότητα του θέματος και τις προκλήσεις τόσο για το κράτος όσο και για τον επιχειρηματικό και τον ιδιωτικό τομέα».