Οικονομία

Προειδοποιήσεις Moody's για τη γαλλική οικονομία

Προειδοποιήσεις Moody's για τη γαλλική οικονομία Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς οι πολιτικές διαμάχες μπορεί να οδηγήσουν σε ουσιαστική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και του χρέους της, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Moody's προειδοποίησε ότι οι προοπτικές της Γαλλίας μπορεί να υποβαθμιστούν από σταθερές σε αρνητικές εάν σημειωθεί σημαντική επιδείνωση στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους της σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Αυτή η προειδοποίηση έρχεται να προστεθεί σε ανάλογη ανακοίνωση του Απριλίου.

Η Γαλλία βιώνει τις συνέπειες μιας έντονης προεκλογικής εκστρατείας, με κανένα κόμμα ή συμμαχία να μην εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Οι βουλευτές διεκδικούν την πρωθυπουργία, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την οικονομική πορεία της χώρας και την αντιμετώπιση του αυξανόμενου χρέους της.

Αναλυτές της Moody's περιγράφουν την κατάσταση ως άνευ προηγουμένου, σημειώνοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

«Η αποδυνάμωση της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση θα αυξήσει τις πιστωτικές πιέσεις», αναφέρει η έκθεση.

Το αυξημένο χρέος της Γαλλίας την καθιστά πιο εκτεθειμένη σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση των πληρωμών τόκων για τα ομόλογά της. Η δυνατότητα πληρωμής του χρέους αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην αξιολόγηση της Moody's, δεδομένου του ρόλου του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος.

Η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία έχει αναγκάσει τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επενδυτές υποτιμούσαν την απειλή από τα φτωχά δημόσια οικονομικά της Γαλλίας, λόγω της κεντρικής της θέσης στην ευρωζώνη. Αυτή η ηρεμία κινδυνεύει τώρα.

Η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αύξησε τη διαφορά αποδόσεων μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση δημόσιου χρέους, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα κοινοβούλιο μειοψηφίας, δυσκολεύοντας την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή κοινής δημοσιονομικής πολιτικής.

Η απόδοση των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχει αυξηθεί πάνω από 60 μονάδες βάσης, παρά την αρχική ανακούφιση των αγορών ότι ούτε η αριστερά ούτε η ακροδεξιά κέρδισαν πλειοψηφία.

Η Société Générale εκτιμά ότι το spread θα διατηρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ειδικά μετά την έκπληξη της αριστερής συμμαχίας στις εκλογές.