Οικονομία

Εκατοντάδες περιοχές θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών το 2025

Εκατοντάδες περιοχές θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών το 2025
Τα δύο καίρια ζητήματα σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες στα οποία εστιάζει το ΥΠΟΙΚ.

Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να εφαρμόσει, για πρώτη φορά, αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε 505 περιοχές και οικισμούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ένα μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος.

Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αποκατάσταση της ισονομίας στη φορολόγηση ακινήτων, καθώς μέχρι σήμερα πολλές από αυτές τις περιοχές δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να επιβαρύνονται με άνισους φόρους βάσει συγκριτικών στοιχείων.

Παράλληλα, το υπουργείο αναμένεται να «παγώσει» τις αντικειμενικές αξίες στις ήδη υφιστάμενες ζώνες για το τρέχον έτος και το 2025. Αυτή η απόφαση αποσκοπεί στην αποφυγή ενός νέου σπιράλ αύξησης των τιμών στην κτηματαγορά, το οποίο θα μπορούσε να προκληθεί από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε μια περίοδο όπου η αγορά ακινήτων εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εστιάζει σε δύο καίρια ζητήματα σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες. Το πρώτο αφορά την ένταξη των νέων περιοχών στο σύστημα, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει για χρόνια. Η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει σε στρέβλωση της φορολογητέας αξίας ακινήτων, καθώς οι τιμές σε αυτές τις περιοχές καθορίζονται μέχρι σήμερα βάσει συγκριτικών στοιχείων, προκαλώντας διαφορετική φορολογική μεταχείριση σε σύγκριση με τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με την επανεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών σε δήμους που είχαν υποβάλει ενστάσεις κατά των τιμών που επιβλήθηκαν από την εφορία το 2022. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι προσφυγές των δήμων έγιναν δεκτές από τη φορολογική αρχή, οδηγώντας σε αλλαγή των τιμών.

Η προσαρμογή αυτή είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση μιας δικαιότερης φορολογικής πολιτικής, καθώς διασφαλίζει ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα αντανακλούν τις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη διατήρηση της ισορροπίας στην αγορά ακινήτων, αλλά και για την αποφυγή αδικιών που θα μπορούσαν να πλήξουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές.