Οικονομία

Ξεκινά ο νέος «γύρος» εξεύρεσης λύσης με το Brussels Group στο Παρίσι

Ξεκινά ο νέος «γύρος» εξεύρεσης λύσης με το Brussels Group στο Παρίσι Ξεκινά ο νέος «γύρος» εξεύρεσης λύσης με το Brussels Group στο Παρίσι
Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι με αγκάθια ασφαλιστικό και εργασιακά - Ξεκινά ο νέος «γύρος» εξεύρεσης λύσης με το Brussels Group Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα Σάββατο στο Παρίσι, καθώς αρχίζουν εκ νέου οι συνεδριάσεις για το λεγόμενο Brussels Group, με στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, τα τεχνικά κλιμάκια, που συναντώνται αυτή τη φορά στο Παρίσι και όχι στις Βρυξέλλες, αναμένεται να κάνουν έναν αγώνα δρόμου ώστε να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία.

Στις διαβουλεύσεις, από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ν. Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.

Από την πλευρά των εταίρων, ως εκπρόσωποι των θεσμών, θα μετάσχουν οι Ρίσι Γκογιάλ του ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και Ράσμους Ρίφερ της ΕΚΤ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαβουλεύσεις στο τεχνικό αυτό επίπεδο θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη.

Παράλληλα, παρά τα μηνύματα στήριξης ευρωπαίων αξιωματούχων, οι πιέσεις προς την Ελλάδα για μια συμφωνία εντείνονται, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup στις 24 Απριλίου, αλλά η όποια συμφωνία για την Ελλάδα θα επέλθει στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένει το ασφαλιστικό, όπου η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατάργηση του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δανειστών για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, αλλά απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών στις συντάξεις.

Την ίδια ώρα, τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση έχουν κλειδώσει στα 10 δισ. ευρώ, ενώ οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν σε αυξήσεις του ΦΠΑ, με την κατάργηση όλων των προνομιακών καθεστώτων που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου και τις ακριτικές περιοχές, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στις αλλαγές στα εργασιακά.

Ωστόσο, πλέον η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει ένα πλήρες σχέδιο με προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.