Οικονομία

Σε χαμηλό 12μήνου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε χαμηλό 12μήνου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων Σε χαμηλό 12μήνου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Σε χαμηλό 12μήνου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων Οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν σε χαμηλό επίπεδο 12μήνου, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης (0,13 της ποσοστιαίας μονάδας) σήμερα το πρωί, στο 6,79%. Η απόδοση των 2ετών ομολόγων μειώθηκε περαιτέρω κατά 23 μονάδες βάσης στο 5,70%. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι τίτλοι αυτοί είναι οι πιο ευαίσθητοι στον φόβο μίας αθέτησης πληρωμών και τον Ιούλιο η απόδοσή τους είχε εκτοξευθεί στο 29%.

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για τα ορόσημα της πρώτης λίστας αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων, συστημικών τραπεζών με την Alpha Bank και την Eurobank να οδηγούν την κούρσα, προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η συμφωνία και η ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου από την Βουλή μέσα στην εβδομάδα είναι απαραίτητη για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Αναλυτές θεωρούν ότι θα είναι πιο δύσκολο να καλυφθεί το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής από ιδιωτικά κεφάλαια.

Ομως, είναι εφικτό να καλυφθούν από ιδιώτες τα κεφάλαια που απαιτούνται σύμφωνα με το βασικό σενάριο των stress tests. Οι τελευταίες ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και κοντά στα 770 εκατ. ευρώ για την Εθνική αφού συνυπολογισθούν τα κεφάλαια των ιδιωτών, η κεφαλαιακή ενίσχυση από δράσεις που ενέκρινε ο SSM και το ύψος των τίτλων που ανταλλάχθηκαν με νέες μετοχές.

Επομένως, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι πιθανό να κληθεί να καλύψει τα ποσά που θα λείπουν.

Σημειώνεται ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) ενέκρινε δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης 180 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και 83 εκατ. ευρώ στη Eurobank, μειώνοντας ισόποσα τις κεφαλαιακές ανάγκες τους.

Στη περίπτωση της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς, o SSM ενέκρινε το ποσό των 120 εκατ. και 270 εκ. ευρώ περίπου αντίστοιχα.

Συνολικά, ο SSM ενέκρινε το ποσό των 653 εκατ. ευρώ από τις ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων παθητικού για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Αν σ” αυτό το ποσό προστεθούν τα 3 δισ. ευρώ από την αποδοχή των δημόσιων προτάσεων των τραπεζών για ανταλλαγή τίτλων, π.χ. τραπεζικών ομολόγων, με νέες μετοχές, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μειώνονται κατά 3,6 δισ. ευρώ, υποχωρώντας στα 10,7 δισ. ευρώ.