Οικονομία

Οι νέες ρυθμίσεις για την Υγεία και το ΕΣΥ

Θεσπίζεται η Λίστα Χειρουργείου - Περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους Θεσπίζεται η Λίστα Χειρουργείου - Περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους
Οι νέες ρυθμίσεις για την Υγεία και το ΕΣΥ που προβλέπει το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα - Θεσπίζεται η Λίστα Χειρουργείου Ρυθμίσεις για το προσωπικό του ΕΣΥ, την διόρθωση αδικιών στην αποζημίωση του προσωπικού του ΕΚΑΒ αλλά και της θέσπισης της Λίστας Χειρουργείου προβλέπει το νομοσχέδιο με τα παράλληλα μέτρα της κυβέρνησης που κατατέθηκε χθες το αργά το βράδυ στην βουλή

Καταργείται για τους περιθαλπόμενους λόγω χρόνιων παθήσεων ή στο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασής τους, η συμμετοχή στη δαπάνη περίθαλψής τους, εφόσον διαμένουν μόνιμα ή για όσο χρόνο διαμένουν σε αντίστοιχες δομές που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Επανακαθορίζεται ο τρόπος πλήρωσης των θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ και προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Υπουργός Υγείας, μετά από αιτιολογημένη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου ή του Διοικητή της οικείας ΔΥΠΕ , δύναται να εγκρίνει την προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ στο βαθμό Επιμελητή Α' και Διευθυντή (δηλ. κατ' εξαίρεση του κανόνα που είναι η προκήρυξη στο βαθμό Επιμελητή Β').

Επανακαθορίζεται η διαδικασία κρίσης των ιατρών (τόσο των Νοσοκομείων όσο και των ΔΥΠΕ, Κέντρων Υγείας κ.λπ.) από τα συμβούλια προσλήψεων-κρίσεων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η χορήγηση στους κριτές- εισηγητές που κληρώνονται στα συμβούλια των Νοσοκομείων ειδικής άδειας (κατά βάση τριών ημερών) και ο ορισμός στα συμβούλια των ΔΥΠΕ, Κέντρων Υγείας κ.λπ. γραμματέα με τον αναπληρωτή του.

Ιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής που διορίστηκαν με προκηρύξεις από 1/1/2010 έως 31/12/2010 σε θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου μονιμοποιούνται με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 7 του Ν.3754/2009.

Στην αξιολόγηση για εξέλιξη ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ συνυπολογίζονται και προσμετρώνται αθροιστικά για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών (7 στο βαθμό Επιμελητή Β και 8 στο βαθμό Επιμελητή Α) οι αναγνωρισμένες υπηρεσίες, ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ.

Οι θέσεις, οι οποίες μέχρι και τις 24/12/2014 (ημερομηνία δημοσίευσης ν. 4316/2014), κατέχονταν από ειδικευμένους ιατρούς ΕΣΥ μετά από μετάθεσή τους σύμφωνα με την παρ. 4 του αρ. 43 του ν. 1759/1988 (λόγω προηγούμενης υπηρεσίας τους σε νοσοκομεία άγονων Α' περιοχών), θεωρούνται οργανικές θέσεις από την ημερομηνία της μετάθεσης και προστίθενται στις υφιστάμενες
θέσεις των οικείων νοσοκομείων. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων, με διαπιστωτική πράξη, προβαίνουν στην ένταξη και κατάταξη των ιατρών που κατέχουν τις παραπάνω θέσεις, ακόμα και εάν αυτοί έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία, αρχής γενομένης από την ημερομηνία μετάθεσης τους στις θέσεις αυτές. Όσοι από τους παραπάνω ιατρούς κατείχαν, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του ν. 3754/2009, θέση βαθμού Διευθυντή, καθίστανται εφ' εξής Συντονιστές Διευθυντές, μέχρι την αποχώρησή τους για οποιονδήποτε λόγο, μη δικαιούμενοι οιασδήποτε
αναδρομικής οικονομικής απολαβής.

Για τους ιατρούς και οδοντιάτρους που μεταφέρθηκαν/ μετατάχθηκαν, σύμφωνα με το ν. 4238/2014, από τον ΕΟΠΥΥ στις ΔΥΠΕ μειώνονται τα έτη συνολικής υπηρεσίας που απαιτούνται για την κατάταξη τους στους βαθμούς (από 10 σε 7 για τον βαθμό Επιμελητή Β', από 10-25 σε 7-15 για τον βαθμό Επιμελητή Α' και από 25 σε 15 για τον βαθμό Διευθυντή). Παράλληλα
προβλέπεται ότι η προϋπηρεσία τους σε οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης αναγνωρίζεται και υπολογίζεται, για τη μισθολογική τους εξέλιξη (χορήγηση επιδόματος χρόνου υπηρεσίας), ως προϋπηρεσία στο Ε.Σ.Υ.

Για τους ιατρούς και οδοντιάτρους που μεταφέρθηκαν/ μετατάχθηκαν από το ΙΚΑ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ προβλέπεται ότι κατατάσσονται στους βαθμούς ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ με τα ίδια (βλ. ανωτέρω) έτη υπηρεσίας, όπως προβλέπεται και σε απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Ομοίως το ιατρικό/οδοντιατρικό προσωπικό που μεταφέρθηκε/ μετατάχθηκε, σύμφωνα με το ν. 4238/2014, από τον ΕΟΠΥΥ στις ΔΥΠΕ και είχε ενταχθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1666/1986 σε θέσεις ιατρών/οδοντιάτρων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (του ΙΚΑ), διατηρεί το σύνολο των τακτικών αποδοχών που ισχύουν για τον κλάδο ιατρών/οδοντιάτρων ΕΣΥ Τυχόν προϋπηρεσία τους, που προσφέρθηκε σε οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης για το χρονικό διάστημα από 16/6/1993 έως την ημερομηνία ένταξής τους σε θέσεις κλάδου ιατρών/οδοντιάτρων ΕΣΥ, υπολογίζεται για τη μισθολογική τους εξέλιξη.

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την διαδικασία αποσπάσεων, μετατάξεων και μεταθέσεων ιατρών.

Ο χρόνος εργασίας του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο (νπιδ) «Ερρίκος Ντυνάν», το διάστημα που το νοσοκομείο αυτό βρισκόταν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, υπολογίζεται ως προϋπηρεσία αντίστοιχη του ΕΣΥ και ως τέτοια λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία του διορισμού και την εξέλιξη του σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Καθιερώνονται εφημερίες μικτού τύπου και για τις αργίες. Οι ιατροί που βρίσκονται σε εφημερία μικτού τύπου υποχρεούνται σε 6ωρη πρωινή εργασία (08.00 - 14.00) και εφημερία ετοιμότητας στη συνέχεια. Η αμοιβή καθορίζεται στο 70% της αντίστοιχης ενεργού εφημερίας, β. Προβλέπεται ότι καταβάλλεται αποζημίωση για τις εφημερίες που πραγματοποιούν και στους ειδικευόμενους ιατρούς που είναι αλλοδαποί υπότροφοι.

Εφημερίες μικτού τύπου και εφημερίες ετοιμότητας μπορεί να πραγματοποιεί και το λοιπό, πλην των ιατρών, επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων. Η αμοιβή καθορίζεται αντιστοίχως στο 70% και 40% της ενεργού εφημερίας.

Ορίζεται ότι για τους επί θητεία ειδικευμένους ιατρούς, η προϋπηρεσία στις νησιωτικές, άγονες ή προβληματικές περιοχές υπολογίζεται στο επταπλό για την κατάληψη θέσης κλάδου ιατρού ΕΣΥ ή την πρόσληψη στο ΠΕΔΥ.

Ο χρόνος υπηρεσίας των ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ που διανύθηκε σε ΠΕΔΥ- Κέντρο Υγείας ή σε ΠΕΔΥ Περιφερειακό Ιατρείο ή σε ΠΕΔΥ Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, ή σε ΠΕΔΥ Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο σε νησιωτικές, ή άγονες και προβληματικές περιοχές, όπως ορίζονται στο πδ 131/1987 και σε σχετικές Υπουργικές αποφάσεις, για την υπηρεσία υπαίθρου επί θητεία, προσμετράται ως χρόνος προϋπηρεσίας για την επιστημονική τους εξέλιξη.

Τροποποιείται η εξουσιοδοτική διάταξη ώστε ο χαρακτηρισμός ή ο αποχαρακτηρισμός των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας ως άγονων και προβληματικών περιοχών και η παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων στους ιατρούς που διορίζονται σε αυτά να γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, αντί με κοινή απόφαση αυτού και των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

Οι οτα και τα νπδδ αυτών μπορούν να παρέχουν στον επικουρικό ιατρό και τον ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου της περιοχής τους, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας του, δωρεάν σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών του αυτών.

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου,

Επεκτείνεται η διάταξη σχετικά με τον διορισμό σε προσωποπαγείς θέσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όσων πάσχουν από ρητά κατονομαζόμενες σοβαρές ασθένειες και στους ειδικευμένους ιατρούς και οδοντιάτρους με κινητική αναπηρία -παραπληγία. Επίσης, στις λοιπές πλην ιατρών, ειδικότητες που εμπίπτουν στην εν λόγω διάταξη προστίθενται και οι χημικοί και οι βιοχημικοί.

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις ειδικότητες της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής και της παθολογικής ογκολογίας.

Τροποποιούνται διατάξεις σχετικά με τη διάρθρωση της Ιατρικής Υπηρεσίας, το Επιστημονικό Συμβούλιο των νοσοκομείων και τους υπεύθυνους για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων Υγείας.

Επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες και η σύνθεση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας (αρμοδίου για την υπηρεσιακή κατάσταση των Ιατρών ΕΣΥ) και ορίζεται ότι στον Πρόεδρο, τα μέλη, τον Εισηγητή και το Γραμματέα αυτού καταβάλλονται αμοιβή και έξοδα κίνησης, το ύψος των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Τροποποιούνται επίσης οι διατάξεις σχετικά με το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο ιατρών ΕΣΥ και προβλέπεται ότι ο υπάλληλος που ορίζεται Γραμματέας αυτού, για όσο χρόνο έχει την ιδιότητα αυτή, απαλλάσσεται των λοιπών υπηρεσιακών καθηκόντων του και απασχολείται αποκλειστικά στο Συμβούλιο.

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την διαδικασία αποσπάσεων, μετατάξεων , μεταθέσεων και μετακινήσεων του νοσηλευτικού , παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού (πλην ιατρών ΕΣΥ) εντός των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΦΠΥΥ) ΔΥΠΕ και μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι μετατάξεις του προσωπικού μιας ΔΥΠΕ σε ΦΠΥΥ άλλης ΔΥΠΕ γίνονται με κοινή απόφαση των Διοικητών, μετά από σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, χωρίς να απαιτείται η έγκριση της ΠΥΣ.

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα απόσπασης, με κ.υ.α., υπαλλήλων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, μετά από αίτησή τους, για χρονικό διάστημα έως δύο ετών σε εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας νπδδ.

Οι διατάξεις του άρθρου 105 του ν. 2071/1992, αναφορικά με την επιπρόσθετη ειδική ετήσια άδεια (τουλάχιστον έξι ημερών) μετ' αποδοχών, εφαρμόζονται και στο πάσης φύσεως, πλήρους απασχόλησης, προσωπικό της Ιατρικής (πλην των ιατρών) και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας , που εργάζεται αποκλειστικά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Χειρουργεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ ή νοσηλευτικών ιδρυμάτων νπδδ, εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και σε Τμήματα ή Ειδικές Μονάδες των εν λόγω νοσοκομείων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων που καθορίζονται με Απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Προστίθενται διατάξεις σχετικά με τα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των νοσοκομείων ΕΣΥ.

Τροποποιούνται διατάξεις, που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ, σχετικά με το Υπηρεσιακό του Συμβούλιο και το περιεχόμενο της καθολικής διαδοχής αυτού στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ενταχθέντων φορέων.

Η εργασιακή σχέση των ιατρών - οδοντιάτρων και φαρμακοποιών, οι οποίοι υπηρετούσαν στα ενταχθέντα στον ΕΟΠΥΥ ταμεία, με σχέση εργασίας ιδαχ μερικής απασχόλησης και μεταφέρθηκαν στον εν λόγω Οργανισμό, μετατρέπεται σε σχέση εργασίας ιδαχ πλήρους απασχόλησης, μετά από αίτησή τους και με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Η ισχύς των υφισταμένων κατά τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου συμβάσεων μεταξύ των ιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυϊατρείων, κλινικών και λοιπών παρόχων και του ΕΟΠΥΥ, είτε αυτές είναι αρχικές είτε έχουν ήδη παραταθεί, παρατείνεται έως τις 31/03/2016. Οι δαπάνες αυτές επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και ενταλματοποιούνται και εκκαθαρίζονται από αυτόν.

Η ισχύς των υφισταμένων μεταξύ οδοντοτεχνιτών και του ΕΟΠΥΥ συμβάσεων παρατείνονται μέχρι τις 30/06/2016. Οι δαπάνες αυτές επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο εξακολουθεί να διενεργείται η ενταλματοποίηση και εκκαθάριση των δαπανών αυτών, σύμφωνα με τα απαιτούμενα παραστατικά, που θα εκδοθούν έως την παραπάνω αναφερόμενη ημερομηνία.

Ρυθμίζονται θέματα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
Ειδικότερα:
Ορίζεται ότι στους διενεργούμενους διαγωνισμούς ανάδειξης προμηθευτή υγρών καυσίμων οι νομοθετημένες κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων επιβαρύνουν το ΕΚΑΒ, ως αναθέτουσα αρχή.

Εξαιρείται, από τα καταργούμενα (βάσει του ν.4024/2011) επιδόματα, αμοιβές και αποζημιώσεις, η ειδική αποζημίωση της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.2256/1994 που προβλεπόταν για τα πληρώματα ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με ειδικά αεροπορικά μέσα για την παροχή Α' βοηθειών σε ασθενείς. Σε περίπτωση που η ειδική αυτή αποζημίωση έχει καταβληθεί στα πληρώματα ασθενοφόρων και στο νοσηλευτικό προσωπικό και μετά την έναρξη ισχύος του ν.4024/2011, δεν αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Προβλέπεται εξαίρεση σχετικά με τις δαπάνες μετακινουμένων εντός και εκτός επικράτειας): i) των μετακινήσεων εκτός έδρας του πάσης φύσεως προσωπικού του ΕΚΑΒ, ii) της χορηγούμενης, για το έτος 2016, αποζημίωσης για την προμήθεια στολής στους Διασώστες Πληρώματα Ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ (κατά παρέκκλιση των διατάξεων που προβλέπουν την παροχή μόνο σε είδος)
και iii) των παροχών ασφάλισης του προσωπικού του ΕΚΑΒ και των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας με τα μέσα μεταφοράς (ελικόπτερα, αεροπλάνα, αεροσκάφη, ειδικές κινητές μονάδες, ασθενοφόρα, πλωτά μέσα) επειγόντων περιστατικών

Προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και στο προσωπικό των προβλεπόμενων σε αυτή κατηγοριών και ειδικοτήτων που υπηρετεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Ρυθμίζονται θέματα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας συλλογικών οργάνων εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας και εκτός του χώρου που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση με αποζημίωση κατά μήνα ή ανά συνεδρίαση) εφαρμόζεται σε όλες τις
Επιτροπές και εν γένει συλλογικά όργανα του ΕΟΦ

Καθιερώνεται η Λίστα Χειρουργείου στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και του καθώς και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τμήματα. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο τρόπος κατάρτισης της Λίστας καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια.

Διατηρείται ως δομή η Δ/νση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας αποτελούμενη από δύο (2) Τμήματα (η εν λόγω Δ/νση θα εντασσόταν, από 1- 1-2016, ως Τμήμα στη Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας και Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας).

Επανακαθορίζονται ο αριθμός και η σύνθεση των μελών, το αντικείμενο καθώς και οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ελέγχου, που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας.

Μετονομάζονται αντίστοιχα τα Γραφεία Υποστήριξης Πολίτη που έχουν συσταθεί σε κάθε νοσοκομείο, σε Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, διευρύνεται το αντικείμενο τους και προβλέπεται η στελέχωσή τους.

Θεσπίζονται οι Διαμεσολαβητές Υγείας (Δ.Υ.) και καθιερώνονται οι Συντονιστές Υπηρεσιών Υγείας (Σ.Υ.Υ.), σε αρωγή των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά την πρόσβασή τους στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας καθώς και για την κάλυψη των αναγκών υγείας και την παροχή υπηρεσιών υγείας σε αυτές αντίστοιχα. Οι Δ.Υ. και Σ.Υ.Υ. ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας κατά
τα ειδικώς οριζόμενα και με κοινή απόφαση του ανωτέρω Υπουργού και των κατά περίπτωση συναρμόδιων ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια επιλογής, το έργο κ.λπ. αυτών

Ορίζεται η έναρξη λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου (Γ.Ν.) Θήρας, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ του νέου Κεντρικού Κανονισμού Λειτουργίας της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.). Το εν λόγω Γ.Ν. λειτουργεί ως παράρτημα της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. στην οποία υπάγεται διοικητικά, οικονομικά, λειτουργικά, οργανωτικά κ.λπ.
Επιπλέον, προβλέπονται σε σχέση με το ανωτέρω νοσοκομείο κατά βάση τα εξής:

- Ο τρόπος ένταξης και λειτουργίας του.

- Η συνεργασία του με την 2η Δ.Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου καθώς και με άλλες κλινικές και νοσοκομεία του ΕΣΥ κ.λπ.

- Ο τρόπος στελέχωσής του με: ί) μεταφορά θέσεων καθηκόντων, προσωπικού όλων των κατηγοριών και κλάδων που υπηρετεί σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, ii) δυνατότητα πρόσληψης για έξι (6) μήνες με δυνατότητα παράτασης για ακόμη έξι (6) στην Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. πάσης φύσεως προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, για την αντιμετώπιση έκτακτων και εποχιακών αναγκών του νοσοκομείου, iii) απόσπαση στην Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. προσωπικού όλων των κλάδων και κατηγοριών που υπηρετεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ και σε μονάδες των Π.Ε.Δ.Υ. των Δ.Υ.Πε., κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ίν) σύσταση στο Γ.Ν. Θήρας με απόφαση του Υπουργού Υγείας θέσεων ειδικευμένου ιατρικού και λοιπού προσωπικού επί συμβάσει, κατ' αναλογία της διαδικασίας πρόσληψης του αντίστοιχου επικουρικού προσωπικού του ΕΣΥ και με τις ίδιες μισθολογικές αποδοχές.

- Η καταβολή των εφημεριών, υπερωριών ή άλλων πρόσθετων αμοιβών για το σύνολο του προσωπικού του Γ.Ν. Θήρας, βαρύνει τον προϋπολογισμό της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. και αποζημιώνεται σύμφωνα με το ισχύον σε αυτή μισθολογικό καθεστώς.

- Το αντικείμενο της ασκούμενης εποπτείας και ελέγχου από τον Υπουργό Υγείας. Στο πλαίσιο αυτής συγκροτείται σχετική Επιτροπή Ελέγχου, που λειτουργεί κατά τα οριζόμενα στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί συλλογικών οργάνων. Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να διατάξει οποτεδήποτε έκτακτο έλεγχο οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης του νοσοκομείου και οι δαπάνες ελέγχου βαρύνουν την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.

- Οι πόροι του νοσοκομείου στους οποίους περιλαμβάνεται ετήσια επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του τακτικού και επί συμβάσει προσωπικού αυτού (πλην των εφημεριών, υπερωριών και πρόσθετων αμοιβών), η οποία παρέχεται ως εισφορά προς την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. Η επιχορήγηση αυτή καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και μπορεί να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες.

- Η δυνατότητα αίτησης από την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε πρόσθετης έκτακτης επιχορήγησης υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

- Η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών εξοπλισμού του νοσοκομείου από τα πάσης φύσεως έσοδα αυτού καθώς και η δυνατότητα χορήγησης προς τον Ελληνικό Δημόσιο τυχόν πλεονάσματος εξ αυτών, μετά το κλείσιμο της ετήσιας οικονομικής χρήσης. Μέρος του πλεονάσματος αυτού δύναται να παραμένει στη διαχείριση της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε για την κάλυψη των αναγκών του Γ.Ν. Θήρας ή άλλων δομών της, με ειδική αιτιολόγηση.

- Ο τρόπος τιμολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών του καθώς και η δυνατότητα καθιέρωσης διακριτού τιμοκαταλόγου αναλόγως, της σύμβασης που συνάπτει με ασφαλιστικά Ταμεία του εσωτερικού, του εξωτερικού, τουριστικά πρακτορεία κ.λπ. Επιπλέον, η Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., όσον αφορά τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, συμβάλλεται υποχρεωτικά με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όλους τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου.

- Η κατάρτιση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του νοσοκομείου, που εντάσσεται σε αυτόν της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., και τα επιμέρους θέματα που ρυθμίζονται με αυτόν.

Παρέχεται δυνατότητα απόσπασης στην Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. για τις ανάγκες των υποδομών της, πάσης φύσεως προσωπικού από νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ, από μονάδες του Π.Ε.Δ.Υ., από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, για χρονικό διάστημα έως ένα (1) έτος με δυνατότητα παράτασης για ένα (1) επιπλέον.

Παρέχεται άδεια λειτουργίας στα πάσης φύσεως εργαστήρια και μονάδες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στις μονάδες της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.

Καταργείται το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Σαντορίνης μετά την έναρξη λειτουργίας του Γ.Ν. Θήρας. Περαιτέρω, καθορίζονται σε σχέση με το καταργούμενο Κ.Υ. κατά βάση τα εξής:
- Τυχόν οικονομικές ή άλλες εκκρεμότητες και απαιτήσεις του μεταβιβάζονται στην 2ης Δ.Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου.
- Το σύνολο του προσωπικού του (μόνιμο και ΙΔΑΧ) μεταφέρεται λειτουργικά και εντάσσεται στην ολοήμερη λειτουργία του Γ.Ν. Θήρας με την ίδια σχέση εργασίας, μισθολογικό καθεστώς, κλάδο και κατηγορία. Η μισθοδοσία του εν λόγω προσωπικού βαρύνει και καταβάλλεται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό της 2ηι= Δ.Υ.Πε., πλην των εφημεριών και υπερωριών, που βαρύνουν το προϋπολογισμό της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. και αποζημιώνονται σύμφωνα με το ισχύον σε αυτή μισθολογικό καθεστώς.
- Οι οργανικές θέσεις του πρώην Κ.Υ. δεν καταργούνται αλλά παραμένουν στο οργανόγραμμα της 2ης Δ.Υ.Πε. και ακολουθούν τις υπηρεσιακές μεταβολές των λοιπών οργανικών θέσεων αυτής.

Επαναφέρεται ως δυνατότητα η έγκριση για την ανάληψη υποχρεώσεων που προβλέπεται ότι θα βαρύνουν τμηματικά ή εξ ολοκλήρου τις Δ.Υ.Πε. τα επόμενα έτη του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής, με απόφαση του Διοικητή αυτών κατ' εξουσιοδότηση του Υπουργού Υγείας.
Νομιμοποιούνται δαπάνες των Δ.Υ.Πε. που πραγματοποιήθηκαν από 1 -1 έως και 31-1-2015 κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης της κείμενης περί προμηθειών νομοθεσίας καθώς και των διατάξεων περί ανάληψης υποχρεώσεων και δημοσιονομικής διαχείρισης, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν αντίστοιχες πιστώσεις τους προϋπολογισμούς τους. (άρθρο 98)

Αναστέλλεται εκ νέου έως τις 31-12-2016 (από 30-12-2015 που ισχύει σήμερα), η ισχύς των διατάξεων που αφορούν στην εφαρμογή των νέων γεωγραφικών και διοικητικών ορίων των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας καθώς και στη μετονομασία τους.

Μετατίθεται από 1-1-2017 η ισχύς της διάταξης που αφορά στον προσδιορισμό της έδρας κάθε Δ.Υ.Πε. και απαλείφεται ο ασκούμενος έλεγχος και εποπτεία επ' αυτών από τον Υπουργό Υγείας.

Νομιμοποιούνται συμβάσεις έργου ενδεκάμηνης διάρκειας που είχαν συναφθεί μεταξύ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο.) και ιατρών και νοσηλευτών για την στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) και άλλων τμημάτων και μονάδων των νοσοκομείων, χωρίς τη διαδικασία έγκρισης της Επιτροπής της Π.Υ.Σ. 33/2006.

Μετατίθεται εκ νέου κατά ένα έτος για τη 1-1-2017 (από 1-1-2016 που ισχύει σήμερα), η ισχύς των διατάξεων για την εφαρμογή του συστήματος προμηθειών που προβλέπεται στο ν.3918/2011 στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Συμπληρώνονται διατάξεις σχετικά με την αναγνώριση εμπειρίας στο αντικείμενο της θέσης, για τον διορισμό ως τακτικό προσωπικό ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο.

Παρατείνεται εκ νέου έως τις 30-6-2016 (από 31-12-2015 που ισχύει σήμερα) η, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης περί προμηθειών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, δυνατότητα εφοδιασμού των Δ.Υ.Πε. από τους προμηθευτές των νοσοκομείων εποπτείας τους, με επέκταση των αντίστοιχων συμβάσεων και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Εξαιρούνται από τις διατάξεις περί επιστροφής ποσών (rebate) που οφείλουν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας, οι πάσης φύσεως μη κερδοσκοπικοί φορείς προνοιακού χαρακτήρα καθώς και το ειδικό νοσήλειο - τροφείο για άτομα με αναπηρία, που διαβιούν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Παρατείνεται μέχρι και τις 30-6-2016 (έληξε 30-6-2014), ο χρόνος έκδοσης και έγκρισης του απολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οικονομικού έτους 2012.