Οικονομία

Επενδύσεις αποθεματικών για να σωθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Επενδύσεις αποθεματικών για να σωθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία Επενδύσεις αποθεματικών για να σωθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία
Επενδύσεις αποθεματικών για να σωθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία Σχέδιο δημιουργίας επενδυτικών εταιριών για κινητές, αλλά και για ακίνητες αξίες Ασφαλιστικών Ταμείων, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα αποθεματικά των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος είναι από τις κινητές αξίες να καταστεί δυνατό να προκύψουν έως 300 εκατ. ευρώ έσοδα, σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, η δημιουργία μιας επενδυτικής εταιρίας μόνο για την ακίνητη περιουσία των Ταμείων, είναι πιθανό να τονώσει και εκεί τα έσοδα, αλλά και να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες. Σύμφωνα με το euro2day.gr το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να ενσωματωθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί στη Βουλή, εντός Ιανουαρίου.

Πάντως, ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και στο ιδανικό σενάριο που επιτευχθεί η ιδανική αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται από 16,3 – 18 δισ. ευρώ, να καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα χρηματοδότησης των Ασφαλιστικών Ταμείων. Απλώς, μπορούν να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να προκύπτουν στο μέλλον, επιπλέον έσοδα στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σημαντικό, πλην όμως δεν λύνει το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας της Κοινωνικής Ασφάλισης.