Οικονομία

ΟΓΑ: Στα 1.864 ευρώ η εξαγορά χρόνου για ασφάλιση σε πολίτες τρίτων χωρών

ΟΓΑ: Στα 1864 ευρώ η εξαγορά χρόνου για ασφάλιση σε πολίτες τρίτων χωρών ΟΓΑ: Στα 1864 ευρώ η εξαγορά χρόνου για ασφάλιση σε πολίτες τρίτων χωρών
Τυ Βασίλη Αγγελόπουλου Με εξαγορά 150 ημερών ασφάλισης, που ανέρχεται για το 2016 στα 1.864,92 ευρώ ή με εργασία τις ίδιες μέρες και καταβολή εργοσήμου, μπορεί ο ΟΓΑ να χορηγήσει ασφαλιστική ικανότητα, σε πολίτες τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του Οργανισμού, τονίζεται ότι δικαίωμα χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας έχουν:

*Πολίτες τρίτων χωρών παλαιοί ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, των οποίων η ασφάλιση έχει διακοπεί.
*Πολίτες τρίτων χωρών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΟΓΑ αλλά απασχολούνται σε εργασίες για τις οποίες υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

Για να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα, πρέπει οι πολίτες που υπάγονται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες:

*Να προβούν σε εξαγορά των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.
*Να πραγματοποιήσουν 150 ημέρες εργασίας, αμειβόμενοι με εργόσημο, εάν απασχοληθούν ως εργάτες γης.
*Να πραγματοποιήσουν 75 ημέρες εργασίας, εάν απασχοληθούν ως μισθωτοί – ανειδίκευτοι εργάτες η αλιεργάτες σε επιχειρήσεις που περιγράφονται στο άρθρο 7 του ν.3232/2004.

Αναφορικά με τη διαδικασία καταβολής του ποσού εξαγοράς ο ΟΓΑ επισημαίνει ότι οι πολίτες τρίτων χωρών, που έχουν υποβάλλει αίτηση για χορήγηση άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους και επιθυμούν να προβούν σε εξαγορά των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης, θα πρέπει να απευθύνονται στον αρμόδιο ανταποκριτή ΟΓΑ προκειμένου να τους εκδώσει ειδικό έντυπο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Για την έκδοση του εντύπου, οι πολίτες θα πρέπει να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:

*Το διαβατήριό τους, έστω και αν αυτό έχει λήξει.
*Τη βεβαίωση τύπου Α' της αρμόδιας υπηρεσίας αποκεντρωμένης διοίκησης στην οποία θα αναγράφεται η η κατηγορία «Εξαιρετικοί Λόγοι Γ1.3 η Γ1.4», σε ισχύ.
*Βεβαίωση ΑΜΚΑ
*Βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ, ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΦΜ.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι πολίτες τρίτων χωρών επιλέξουν να προβούν σε εξαγορά χρόνου ασφάλισης, για να έχουν ασφαλιστική ικανότητα από τον ΟΓΑ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα εξαγοράσουν 150 ημέρες ασφάλισης. Το ποσό των 1.864,92 ευρώ που απαιτείται για την εξαγορά, καταβάλλεται εφάπαξ. Περιλαμβάνει την ατομική εισφορά της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας, την εισφορά για ασθένεια, την εισφορά για ΛΑΕ και την κρατική εισφορά. Με την εξαγορά θα αναγνωρίζεται χρόνος ασφάλισης ενός έτους.

Στην εγκύκλιο αναφέρονται επίσης αναλυτικά, οι προϋποθέσεις χορήγησης βεβαίωσης ασφαλιστικής ικανότητας, όπως και βιβλιαρίου υγείας. Τονίζεται ότι για τη συνέχιση της ασφαλιστικής ικανότητας μετά τη λήξη της βεβαίωσης τύπου Α' θα πρέπει ο πολίτης τρίτης χώρας να είναι κάτοχος άδειας διαμονής σε ισχύ και να απασχολείται κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα σε εργασίες για τις οποίες υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο του ΟΓΑ