Παιδεία

Στο πλευρό των εξαρτημένων το ΑΠΘ

Στο πλευρό των εξαρτημένων το ΑΠΘ Στο πλευρό των εξαρτημένων το ΑΠΘ
Σε συνολικά 1.618 διαφορετικά άτομα, εκ των οποίων τα 895 ήταν εξαρτημένοι από ναρκωτικά ή αλκοόλ, και συγγενείς εξαρτημένων παρασχέθηκαν, δωρεάν, κατά τη διάρκεια του 2015, υπηρεσίες του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ σε Θεσσαλονίκη, Σητεία, Χανιά και Λάρισα.

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας παρείχε υπηρεσίες σε 600 διαφορετικά άτομα στη Θεσσαλονίκη, σε 289 στη Λάρισα, σε 488 στα Χανιά και σε 241 στη Σητεία. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από τον απολογισμό του Προγράμματος, ο οποίος ανακοινώθηκε σήμερα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ψυχολόγος, Σωτήρης Λαϊνάς, από τους εξαρτημένους που μετέχουν στο Πρόγραμμα, το 80% είναι εξαρτημένοι από παράνομες ουσίες και το 20% από αλκοόλ. Στην πλειονότητά τους είναι άντρες (81%) και σε ποσοστό 19% γυναίκες.

Βασικός στόχος της λειτουργίας των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ και των μελών του συγγενικού περιβάλλοντός τους. Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υποστηρίζει, επίσης, ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια. Τα Προγράμματα, απευθύνονται σε ενήλικες, είναι «στεγνά» (δεν παρέχουν οποιεσδήποτε ουσίες ως υποκατάστατα), είναι ανοικτά και παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, ενώ δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Ταυτόχρονα, τα Προγράμματα πραγματοποιούν συστηματικά δράσεις εκπαίδευσης φοιτητών και κοινωνικών επιστημόνων, καθώς και δράσεις προαγωγής της αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας και υποστήριξης ομάδων και πρωτοβουλιών αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας σε άλλα ζητήματα υγείας.

«Στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας της Θεσσαλονίκης, κάθε χρόνο, έρχονται 120 νέες περιπτώσεις. Οι υπηρεσίες του Προγράμματος παρέχονται εντελώς δωρεάν στις τέσσερις πόλεις και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν αμέσως ραντεβού» πρόσθεσε ο κ. Λαϊνάς, τονίζοντας ότι πρόκειται για ανοιχτό πρόγραμμα με εξατομικευμένο πλάνο παρέμβασης, το οποίο το καθιστά πιο ελκυστικό. Παράλληλα, τόνισε ότι το Πρόγραμμα, αξιοποιώντας τις ιδέες της αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας, συγκροτεί μία εναλλακτική πρόταση στην αντιμετώπιση της εξάρτησης, τόσο σε επίπεδο πράξης, όσο και σε επίπεδο χάραξης πολιτικών απεξάρτησης. Επίσης, σημείωσε ότι χάρη στην καινοτόμο λειτουργία του, το Πρόγραμμα είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε μεγάλο αριθμό εξαρτημένων, χωρίς λίστες αναμονής.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ λειτουργεί από το 2001 στη Θεσσαλονίκη, από το 2008 στη Σητεία, από το 2013 στα Χανιά και από τα μέσα του 2015 στη Λάρισα, με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις παρακάτω διευθύνσεις:
Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης, Οδυσσέως 17-19, ΤΚ 54629, Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο: 2310500477-8, φαξ: 2310500478, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email): Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .
Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, Ηρώων Πολυτεχνείου 169 και Κουτσούμπα, ΤΚ 41223, Λάρισα, τηλέφωνο: 2410233332, φαξ: 2410555540, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email): Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .
Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη, ΤΚ 73100, Χανιά, τηλέφωνο-φαξ: 2821023432, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email): Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .
Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας, Μ. Καταπότη 57, ΤΚ. 72300, Σητεία, τηλέφωνο-φαξ: 2843029620, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email): Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

NETWORK