Παιδεία

Γρηγορότερα οι διαδικασίες μεταφοράς μαθητών ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη

Γρηγορότερα οι διαδικασίες μεταφοράς μαθητών ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη
Αναμένεται σύντομα θετική απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο για την εξαίρεση των δρομολογίων για τη μεταφορά μαθητών ΑΜΕΑ από τις διαδικασίες του ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού που ακολουθούνται για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές.

Μια τέτοια εξαίρεση θα επιτρέψει να γίνονται γρηγορότερα οι διαδικασίες για τους μαθητές ΑΜΕΑ, με απευθείας αναθέσεις και χωρίς καθυστερήσεις. Τα παραπάνω ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, απαντώντας σε επερώτηση της παράταξης "Ελληνική Αυγή για την Κεντρική Μακεδονία" για τη μεταφορά των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Θεσσαλονίκης.

Η ίδια σημείωσε ότι το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί εδώ και πολύ καιρό στο υπουργείο γιατί η διαδικασία που ακολουθείται είναι πολύ χρονοβόρα και πρόσθεσε: "οι ανάδοχοι με ειδικά οχήματα για τη μεταφορά ΑΜΕΑ μαθητών είναι ελάχιστοι. Οποιαδήποτε μη αποδοχή δρομολογίου από έναν ή περισσότερους μπλοκάρει χρονικά όλη τη διαδικασία".

Η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι η διαδικασία που αφορά τον ανοιχτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό γενικά για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο στάδιο των ενστάσεων. Είπε ότι έχει υπάρξει μέριμνα για τη μεταφορά των μαθητών ΑΜΕΑ και διευκρίνισε ότι η μεταφορά των μαθητών ΑΜΕΑ παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιαιτερότητες, καθώς η αφαίρεση ενός μαθητή από ένα δρομολόγιο και η προσθήκη του σε ένα άλλο, επιβάλλει τον επανασχεδιασμό και των δύο δρομολογίων. "Ιδιαίτερα δε στις περιπτώσεις νέων εγγραφών, απαιτείται επανασχεδιασμός όλων των δρομολογίων που εξυπηρετούν τις περιοχές όπου διαμένουν οι νέοι μαθητές, για την παροχή υπηρεσίας μεταφοράς" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, εντός των χωρικών της ορίων υπάρχουν περίπου χίλιοι μαθητές ΑΜΕΑ, ενώ συνολικά έχουν σχεδιαστεί 172 δρομολόγια για τη μεταφορά τους στα ειδικά σχολεία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης "Ελληνική Αυγή για την Κεντρική Μακεδονία" Νίκος Χρυσομάλλης παρουσιάζοντας την επερώτηση, ανέφερε ότι σε δελτίο Τύπου της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος "Ο Λουδοβίκος Μπράιγ" καταγγέλλεται "η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης για αδιαφορία σχετικά με τη μη έγκαιρη προκήρυξη και ανάθεση του διαγωνισμού εκμίσθωσης των μέσων για τη μεταφορά των τυφλών μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Θεσσαλονίκης". Επισήμανε, παράλληλα ότι ενώ διανύουμε τον δεύτερο μήνα της σχολικής χρονιάς, το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών και μαθητριών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών παραμένει για μία ακόμη σχολική χρονιά, υποχρεώνοντας σε ταλαιπωρία τόσο τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες όσο και τους γονείς και τις οικογένειές τους, οι οποίοι πλέον αναγκάζονται να αφήνουν τις εργασίες και τα υπόλοιπα ανήλικα μέλη των οικογενειών τους, διανύοντας μακρινές αποστάσεις για την εξυπηρέτηση του μαθητή και της μαθήτριας με τύφλωση.

NETWORK