Παιδεία

Κραυγή αγωνίας γονέων για τις Πανελλήνιες 2024 και το κύμα καύσωνα

Κραυγή αγωνίας γονέων για τις Πανελλήνιες 2024 και το κύμα καύσωνα
Οι Πανελλήνιες 2024 συνεχίζονται κανονικά και το κύμα καύσωνα που αναμένεται στη χώρα μας προβληματίζει για τις επιδόσεις και την ασφάλεια των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Οι Ευρωεκλογές 2024 αποτελούν παρελθόν, οι μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ απήλαυσαν εξτρά μέρες ξεκούρασης παρότι οι Πανελλήνιες 2024 είναι σε εξέλιξη και η καιρική πρόγνωση για κύμα καύσωνα που θα σαρώσει τη χώρα μας δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία τόσο στους υποψηφίους όσο και στους γονείς τους.

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να αγγίξουν τους 43 βαθμούς Κελσίου φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο το πολύκροτο θέμα της ανάγκης εγκατάστασης κλιματιστικών και ανεμιστήρων οροφής αν όχι σε όλα τα σχολεία πρωτίστως στα Λύκεια που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες οι υποψήφιοι δίνουν εξετάσεις για τις Πανελλήνιες 2024. Σύμφωνα με τα παράπονα και τις αντιδράσεις των γονέων που πληθαίνουν όσο πλησιάζει η ώρα της εξέτασης για την εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι απαράδεκτο οι μαθητές στην πιο κρίσιμη εξεταστική περίοδο της χρονιάς να αναγκάζονται να γράφουν σε αίθουσες που η ζέστη χτυπάει κόκκινο, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω και της αφρικανικής σκόνης και το άνοιγμα των παραθύρων δεν προσφέρει ουσιαστική δροσιά όταν έξω κυριολεκτικά δεν κουνιέται φύλλο. 

Πανελλήνιες 2024: Η αφόρητη ζέστη λόγω καύσωνα εντείνει τις φωνές όσων ζητούν κλιματισμό στις αίθουσες 

πανελληνιεσ 2024 εξετασεισ

Το κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει την προέλαση του στη χώρα μας από αύριο, Τρίτη 11 Ιουνίου, όπως οι μαθητές των ΕΠΑΛ επιστρέφουν στα θρανία για να εξεταστούν σε μαθήματα ειδικότητας και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου με την δυσκολότερη μέρα όλων να αναμένεται να είναι η Πέμπτη 13 Ιουνίου με τη χώρα δίχως υπερβολή να θυμίζει καμίνι λόγω θερμοκρασιών.

Εν συνεχεία, η σκυτάλη δίδεται στους μαθητές των ΓΕΛ που την Τετάρτη 12 Ιουνίου θα εξεταστούν στην Ιστορία, στην Φυσική και στην Οικονομία. Η πιο δύσκολη μέρα όμως θα βρει τους μαθητές των ΕΠΑΛ στα θρανία καθώς την Πέμπτη 13 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα εξής μαθήματα: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές.

Όπως καταγγέλουν στο Dnews γονείς υποψηφίων που δίνουν Πανελλήνιες 2024 ο επικείμενος καύσωνας για ακόμη μια φορά θα βρει τα σχολεία απροετοίμαστα με τους μαθητές ήδη να δυσφορούν για τις συνθήκες που επικρατούν εντός αιθούσης χωρίς καύσωνα πόσο μάλλον τωρα που ο καύσωνας είναι προ των πυλών. Τα κλιματιστικά αγνοούνται στην πλειοψηφία των αιθουσών όπως και πρόβλεψη για αντίστοιχο μέσο κλιματισμού για την εξυπηρέτηση τόσο της μαθητικής κοινότητας όσο και των εκπαιδευτικών. Την ώρα που η ΕΜΥ εκδίδει έκτακτο δελτίο καιρού για τον καύσωνα, τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εργασίας εκδίδουν εγκυκλίους με συστάσεις και οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους, το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί την κατάσταση και δεν έχει βγάλει κάποια σχετική ανακοίνωση ούτε φέρεται διατεθειμμένο να εξοπλίσει τα σχολεία εξεταστικά κέντρα των Πανελληνίων 2024 με κλιματισμό. 

Το ξέσπασμα γονέα στο Dnews για τις Πανελλήνιες 2024 εν μέσω καύσωνα

PANELLINIES 2024 EPAL MATHIMATIKA INTIME 4e1ee

Γονέας τονίζει στο Dnews ότι το Υπουργείο Παιδείας έπρεπε να έχει αντανακλαστικά και ειδική πρόβλεψη για το πώς θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες σε περιπτώσεις καύσωνα. «Πρέπει να βιώσουμε άσχημες καταστάσεις για να προχωρήσουμε άμεσα στη διαχείριση αυτού του προβλήματος; Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν, άρα οι λύσεις θα έπρεπε να ήταν ήδη εδώ.» «Είμαστε στον 21ο αιώνα και ακόμα συζητούμε για διεκδίκηση των αυτονόητων. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Υπάρχει μια απαξίωση από την κοινωνία γενικότερα στους θεσμούς γιατί γνωρίζουν ότι δεν γίνεται τίποτα στην ώρα του.»

«Πρέπει να πιέσουμε να βρεθεί μια οριστική λύση για την εξυπηρέτηση των μαθητών», προσθέτει, αναφέροντας ότι είναι εναντίον των κλειστών σχολείων, ωστόσο με τέτοιες συνθήκες  οι μαθητές αδυνατούν να αποδώσουν στις Πανελλήνιες 2024.

Μητέρα υποψήφιας στα ΕΠΑΛ προβληματισμένη για το πώς θα γίνει η εξεταστική διαδικασία εν μέσω θερμοκρασιών που θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου δηλώνει στο Dnews οτι «Κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη η λήψη μέτρων από τους αρμόδιους φορείς στα σχολεία που λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλήνιες. Πρέπει να γίνει το παν 
για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών προκειμένου τα παιδιά μας να ολοκληρώσουν ανεμπόδιστα τις εξετάσεις τους ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα.»

Μήπως επιτέλους ήρθε η ώρα να μπουν κλιματιστικά στα σχολεία καθώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι επισκέψεις καυσωνα αναμένονται συχνότερες στη χώρα μας; Μήπως πρέπει να σκεφτούμε τον αγώνα των μαθητών και να μην τους βάζουμε επιπλέον εμπόδια στην ήδη αγχωτική τους περίοδο ελέω εξετάσεων;