Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Πιάστηκαν με κινητό και μηδενίστηκαν - Χαμός στη Μαγνησία

Πανελλήνιες 2024: Πιάστηκαν με κινητό και μηδενίστηκαν - Χαμός στη Μαγνησία Φωτογραφία: INTIME
Υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2024 πιάστηκαν με κινητό στη Μαγνησία και μηδενίστηκαν χωρίς περιστροφές.

Οι Πανελλήνιες 2024 βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες με τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να διαγωνίζονται σε μαθήματα προσανατολισμού και ειδικότητας με απώτερο στόχο την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αν και από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας και οι καθηγητές έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου για την κατοχή αλλά και χρήση κινητού τηλεφώνου από τους υποψηφίους καθότι θεωρείται απαγορευμένο αντικείμενο στις εξετάσεις και ο εντοπισμός του ισοδυναμεί αυτόματα με μηδενισμό του γραπτού και αποκλεισμό του υποψηφίου από την εξέταση του μαθήματος.

Χαμός στην Μαγνησία με τον μηδενισμό 3 μαθητών λόγω...κινητού 

Οι πρώτοι μηδενισμοί γραπτών στις Πανελλήνιες 2024 λόγω κινητού είναι γεγονός και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ταχυδρόμου, τα τρία περιστατικά συνέβησαν σε εξεταστικά κέντρα της Μαγνησίας τόσο σε ΓΕΛ όσο και σε ΕΠΑΛ. Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε επιτηρητές προχώρησαν σε μηδενισμό γραπτού υποψηφίου, ο οποίος εντοπίστηκε να συμμετέχει στις εξετάσεις έχοντας μαζί του το κινητό του τηλέφωνο. Μάλιστα, συνολικά τα περιστατικά μηδενισμού γραπτων αφορούν ένα συμβάν σε ΕΠΑΛ και δύο σε ΓΕΛ.

πανελληνιεσ μηδενισμοσ γραπτου κινητου

Πανελλήνιες 2024: Μην έχετε το κινητό μαζί σας στην εξέταση, θα μηδενιστεί το γραπτό 

Δεδομένου ότι υπολείπονται ακόμα εξετάσεις για τους μαθητές και ακολουθούν τα Ειδικά Μαθήματα καλό θα είναι οι υποψήφιοι μαθητές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην απαγόρευση κατοχής και χρήσης κινητού καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο τις μέρες και ώρες που διεξάγονται Πανελλήνιες 2024.  Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ προτρέπονται να μην φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο προσερχόμενοι στο σχολείο που θα εξεταστούν αν όμως για τον οποιοδήποτε λόγο το έχουν μαζί τους θα πρέπει φτάνοντας στο εξεταστικό κέντρο των Πανελληνίων 2024 με κινητό να ενημερώνουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Ε.Κ. και να του το παραδίδουν. Τα κινητά φυλάσσονται σε ειδικό χώρο και παραδίδονται στους υποψηφίους κατά την αποχώρησή τους μετά το πέρας της εξέτασης.

Αν ο μαθητής αγνοήσει τις οδηγίες, δεν παραδώσει το κινητο τηλέφωνο και καθίσει να δώσεις Πανελλήνιες 2024 έχοντας πάνω του κινητό τηλέφωνο τότε αν πιάστει αυτομάτως θα μηδενιστεί. Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμ. 1461 και 1462/2015, αποφάσεις του αποφάνθηκε ότι η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από μαθητή, ανεξάρτητα αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι, κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, αυτομάτως μηδενίζει το γραπτό!

Μάλιστα σε σχετικές προσφυγές γονιών μαθητών που μηδενίστηκαν λόγω κατοχής κινητού τηλεφώνου οι δικαστικές αρχές έχουν αποφανθεί ότι ο μηδενισμός του γραπτού των μαθητών που έχουν κινητό τηλέφωνο μέσα στα εξεταστικά κέντρα των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επισημαίνει η εφετειακή απόφαση, καθώς το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για «τη διασφάλιση του κύρους και του αδιάβλητου των Πανελλαδικών εξετάσεων».