Παιδεία

Καύσωνας και Πανελλήνιες 2024: Εξετάσεις εν μέσω ακραίας ζέστης άνευ κλιματισμού

Καύσωνας και Πανελλήνιες 2024: Εξετάσεις εν μέσω ακραίας ζέστης άνευ κλιματισμού
Οι Πανελλήνιες 2024 εν μέσω καύσωνα είναι μια δύσκολη εξίσωση για τους μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Το τετραήμερο κύμα καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα μας και μάλιστα μεσούσης της εξέτασης των μαθητών για τις Πανελλήνιες 2024 δημιουργεί έντονο προβληματισμό και αναταραχή στους γονείς αλλά και στους ίδιους τους υποψηφίους για τις συνθήκες που θα επικρατούν εντός αιθούσης. 

Ο πρόωρος καύσωνας που έφερε μαζί του ο Ιούνιος δημιουργεί νέα δεδομένα στη λειτουργία των σχολείων αλλά και στην διεξαγωγή απολυτήριων και προαγωγικών εξετάσεων σε Γυμνάσια πόσο μάλλον στην εξεταστική διαδικασία για τις Πανελλήνιες 2024. Και μπορεί αρκετοί Δήμοι να πήραν την απόφαση για διήμερο λουκέτο Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιουνίου σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά συμμεριζόμενοι την θερμική καταπόνηση των μαθητών εντούτοις οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας και ιδίως αυτοί που δίνουν Πανελλήνιες 2024 εξαιρούνται από την ευνοική μεταχείριση για αποχή από τα μαθήματα.

Αυτή είναι η λίστα με όλα τα κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα για αύριο Τετάρτη

Κλειστά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, κανονικά οι Πανελλήνιες 2024 

Σίγουρα η διαδικασία των Πανελληνίων 2024 είναι κάθε χρόνο ένα τεράστιο εκπαιδευτικό στοίχημα για να πάνε όλα καλά και να μην συμβεί κανενός είδους απρόοπτο που θα διαταράξει την διεξαγωγή και την ομαλή λειτουργίας τους όμως όπως όλα δείχνουν το κεφάλαιο κλιματική αλλαγή μπαίνει για τα καλά στις ζωές μας και οι καιρικές συνθήκες εφεξής δεν θα θυμίζουν τίποτα από όσα ζούσαμε μέχρι πρότινος από καιρικής απόψεως. 

Το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί τα τεκταινόμενα αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων εν μέσω καύσωνα αφήνοντας εκ του ασφαλούς το μπαλάκι στους αρμόδιους Δήμους και τις Περιφέρειες να αναλάβουν την ευθύνη για την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων καθόλη τη διάρκεια του κύματος καύσωνα. Όλο το ενδιαφέρον και η προσοχή έχει στραφεί από μέρους του στις Πανελλήνιες 2024 και στην αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί με απώτερο στόχο όλα να κυλήσουν ομαλά ώστε στα τέλη Ιουλίου να γίνει η ανακοίνωση της εισαγωγής των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Καύσωνας με κλειστά σχολεία στην Αττική - Η νέα λίστα ανανεώνεται συνεχώς

Πανελλήνιες 2024 και καύσωνας: Οι γονείς ξεσπούν για την απουσία κλιματιστικών στις αίθουσες

panellinies 2024 intime 30512 c5ac6

Όμως αυτή τη στιγμή καλό θα ήταν να υπήρχε πρόβλεψη στα σχολεία - εξεταστικά κέντρα των Πανελληνίων 2024 ώστε να είναι εξαρχής εφοδιασμένα με μέσα επαρκή μέσα κλιματισμού και να μην ψάχνονται στο παρά πέντε οι σχολικές επιτροπές να συγκεντρώσουν άρον αρον ανεμιστήρες για να μην είναι αποπνικτική η κατάσταση στις τάξεις την ώρα της κρίσιμης εξέτασης σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Βλέπετε το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελληνίων εν με΄σω καύσωνα πρότεινε να τοποθετηθούν όπου είναι εφικτό ανεμιστήρες και ταυτόχρονα υπάρχει σύσταση οι μαθητές να δώσουν μαθήματα σε τάξη σκιερές που θεωρητικά είναι πιο δροσερές. Καλή η θεωρία αλλά η πράξη δείχνει ότι όλα αυτά δεν επαρκούν και είναι επί της ουσίας μπαλώματα χωρίς διάθεση για οριστική λύση. 

Οι γονείς υποψηφίων που δίνουν Πανελλ΄ήνιες φέτος είναι στα κάγκελα για αυτό που συμβαίνει και μιλάνε ξεκάθαρα για μαθητές δυο ταχυτήτων. Οι μεν αυτοί της Πρωτοβάθμιας κάθονται στο σπίτι για να προστατευτούν από το θερμοκρασιακό φορτίο οι δε της Δευτεροβάθμιας και προπαντός αυτοί που διεκδικούν την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο καλούνται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, να καταγρα΄ψουν υψηλές επιδόσεις και όλα αυτά εν μέσω ακραία υψηλών θερμοκρασιών.

Κραυγή αγωνίας γονέων και εκπαιδευτικών για τις Πανελλήνιες σε κλοιό καύσωνα 

Μιλώντας στο Dnews πολλοί γονείς μιλάνε για φιάσκο και κωμικοτραγικές καταστάσεις εις βάρος των μαθητών που συμμετέχουν σε μια εξεταστική διαδικασία που όπως και να το κάνουμε είναι βαρύνουσας σημασίας. Γονέας τονίζει στο Dnews ότι το Υπουργείο Παιδείας έπρεπε να έχει αντανακλαστικά και ειδική πρόβλεψη για το πώς θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες σε περιπτώσεις καύσωνα. «Πρέπει να βιώσουμε άσχημες καταστάσεις για να προχωρήσουμε άμεσα στη διαχείριση αυτού του προβλήματος; Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν, άρα οι λύσεις θα έπρεπε να ήταν ήδη εδώ.» «Είμαστε στον 21ο αιώνα και ακόμα συζητούμε για διεκδίκηση των αυτονόητων. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Υπάρχει μια απαξίωση από την κοινωνία γενικότερα στους θεσμούς γιατί γνωρίζουν ότι δεν γίνεται τίποτα στην ώρα του.»

«Πρέπει να πιέσουμε να βρεθεί μια οριστική λύση για την εξυπηρέτηση των μαθητών», προσθέτει, αναφέροντας ότι είναι εναντίον των κλειστών σχολείων, ωστόσο με τέτοιες συνθήκες οι μαθητές αδυνατούν να αποδώσουν στις Πανελλήνιες 2024.

Μητέρα υποψήφιας στα ΕΠΑΛ προβληματισμένη για το πώς θα γίνει η εξεταστική διαδικασία εν μέσω θερμοκρασιών που θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου δηλώνει στο Dnews οτι «Κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη η λήψη μέτρων από τους αρμόδιους φορείς στα σχολεία που λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλήνιες. Πρέπει να γίνει το παν
για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών προκειμένου τα παιδιά μας να ολοκληρώσουν ανεμπόδιστα τις εξετάσεις τους ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα

Εξίσου αποστομωτική είναι και μητέρα υποψήφιας στα ΓΕΛ που κάνει λόγο για κωμικοτραγική διαχείριση της λειτουργίας των σχολείων σε κα΄θε καιρικό φαινόμενο. Μιλώντας στο Dnews τονίζει χαρακτηριστικά  «Τα σχολεία κλείνουν όταν βρέχει, κλείνουν όταν φυσάει, κλείνουν και όταν έχει ζέστη αλλά δεν κλείνουν βρέξει χιονίσει όταν έχουμε Πανελλήνιες και κρίνεται το μέλλον τόσων παιδιών μετά από μια κοπιαστική χρονιά για να επιτύχουν το στόχο τους για το πανεπιστήμιο. Για πόσο ακόμα θα παρακολουθούμε το παιχνίδι με το άνοιξε κλείσε τα σχολεία για να μην παραδεχθούμε κατάματα την αλήθεια; Δεν έχουμε υποδομές στα σχολεία αλλά τι να κάνουμε δε γίνεται αλλιώς».

panellinies 2024 3151 gel e52ca

ΟΛΜΕ προς Υπουργείο Παιδείας: Καθηγητές και μαθητές στοιβάζονται σε αίθουσες άνευ κλιματισμού

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πλευρά των καθηγητών που συμμετέχουν και εκείνοι ενεργά στη διαδικασία των Πανελληνίων ως επιτηρητές, ως εξεταστές αλλά και βαθμολογητές. Όπως τονίζε η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της  «Είναι άμεση ανάγκη, τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας και συνολικά ο κρατικός μηχανισμός να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως είναι η εξασφάλιση κλιματιζόμενων αιθουσών, για να μπορούν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στην ούτως ή άλλως επίπονη και απαιτητική δοκιμασία. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση, για να αποφύγει τις ευθύνες της και για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία μέτρων και απαραίτητων υποδομών, τα αποδίδει όλα στην κλιματική αλλαγή. Έτσι και τώρα θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι: εκπαιδευτικοί και παιδιά στοιβαγμένοι σε μικρούς χώρους χωρίς κλιματισμό συμμετέχουν σε εξετάσεις, βαθμολογικά κι εξεταστικά κέντρα λειτουργούν ομοίως με ελλιπή μέσα, έχει παγιωθεί καθεστώς γαλέρας για τους συναδέλφους/ισσες και πενιχρές αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.  Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν κλιματιστικά σε όλες τις αίθουσες που χρησιμοποιούνται και να απαλλαγούν οι συνάδελφοι/ισσες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να αναβληθούν κάθε είδους εξεταστικές διαδικασίες για όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου. Δε θα επιτρέψουμε για μια ακόμη φορά στο Υπουργείο να παίξει με την υγεία όλων μας!»