Παιδεία

Απεργούν οι δάσκαλοι στις 23 Οκτωβρίου - Τι ισχύει για «κλειστά σχολεία» και μαθήματα

Απεργούν οι δάσκαλοι στις 23 Οκτωβρίου - Τι ισχύει για «κλειστά σχολεία» και μαθήματα
Τι ισχύει τελικά για τα «κλειστά σχολεία» στις 23 Οκτωβρίου που απεργούν οι δάσκαλοι

Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου. Με την ανακοίνωση της απεργίας πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για «κλειστά σχολεία» σε όλη τη χώρα χωρίς ωστόσο αυτή η πληροφορία να ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Σε 24ωρη απεργία οι δάσκαλοι στις 23 Οκτωβρίου - Τι ζητούν

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) προγραμματίζει για εκείνη την ημέρα απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στα Προπύλαια Αθηνών στις 12:00. Οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, η κατάργηση της αξιολόγησης, η αντίθεση στις συμπτύξεις τμημάτων και η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των σχολείων με κρατική χρηματοδότηση «στο ύψος των πραγματικών αναγκών», βρίσκονται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι δάσκαλοι «Απεργούμε για την εξασφάλιση των αναγκαίων όρων στην εκπαίδευση, με τους οποίους οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μορφώσουν τους/τις μαθητές/τριες. Είναι απαράδεκτο να προχωρήσει η υπόλοιπη σχολική χρονιά με εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων και χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών να παραμένουν ακάλυπτα. Δεν είναι δυνατόν να βαφτίζεται σύγχρονο το «στίβαγμα» 25 και πλέον μαθητών/τριών σε κάθε τμήμα, τα δεκάδες χιλιάδες κενά να κοστίζουν εκατοντάδες χαμένες διδακτικές ώρες για τα παιδιά μας, τα κτήρια να είναι ασυντήρητα και χωρίς αντισεισμικούς ελέγχους, μετρώντας καθημερινά περιστατικά που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να πάρει πίσω όλες οι αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις τμημάτων. Αίτημα του κλάδου είναι 15 μαθητές ανά τμήμα για το νηπιαγωγείο και τις Α’ – Β’ τάξεις και 20 μαθητές για τις υπόλοιπες.»

απεργια δασκαλων κλειστά σχολεία

Απεργία 23 Οκτωβρίου: Τι ισχύει για τα μαθήματα και τα «κλειστά σχολεία»

Τις τελευταίες μέρες διακινείται η φημολογία ότι την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) θα είναι κλειστά λόγω της απεργίας που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ. Η αλήθεια όμως δεν είναι απόλυτα αυτή. Η ανακοίνωση 24ωρης απεργίας από την ΔΟΕ δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι θα συμμετάσχουν όλοι οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώσουν από τις προηγούμενες μέρες για την συμμετοχή τους ή όχι στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τους γονείς των μαθητών ώστε τα παιδιά να μην πάνε στο σχολείο εκείνη την ημέρα. Τα σχολεία όμως, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, θα είναι κανονικά ανοιχτά εκείνη την ημέρα καθώς μπορεί να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θα κάνουν κανονικά μάθημα και δεν θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για την λειτουργία του Ολοήμερου Σχολείου. Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο, ενώ γίνουν κανονικά τα μαθήματα να μην γίνει το πρόγραμμα του Ολοήμερου αν ο εκπαιδευτικός συμμετάσχει στην απεργία.

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς καλό θα είναι να αναμένουν ενημέρωση από τον εκπαιδευτικό του παιδιού τους για το πώς θα πράξει την ημέρα της απεργίας.