Παιδεία

Μαθήματα εκμάθησης αλβανικών φιλοξενεί Δημοτικό Σχολείο στο Ξυλοκάστρο

Μαθήματα εκμάθησης αλβανικών φιλοξενεί Δημοτικό Σχολείο στο Ξυλοκάστρο
Σχολείο στο Ξυλόκαστρο εντάσσει την εκμάθηση αλβανικών στο εξωσχολικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία υλοποιείται σε Δημοτικό του Ξυλοκάστρου όπου γονείς και μαθητές καλούνται να μάθουν να μιλάνε αλβανικά. Στο πλαίσιο των ενδοσχολικών δραστηριοτήτων εκτός του σχολικού ωραρίου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου θα φιλοξενήσει δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας.

Η εν λόγω δράση υλοποιείται από το Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης που στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «Με χαρά ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με την Ένωση Αλβανών Εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και την έναρξη των δωρεάν μαθημάτων αλβανικής γλώσσας στον Δήμο μας. Η Ένωση Αλβανών Εκπαιδευτικών στην Ελλάδα έχει σαν σκοπό την ενσωμάτωση και την συνύπαρξη των μελών στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία, διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητά τους. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται εθελοντικά από την δασκάλα, μέλος της Ένωσης, κα Ilira Ndrio Bakali, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία.»

Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Κυριακή πρωί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου

Όπως διαβάζουμε στην σχετική πρόσκληση, το πρώτο κάλεσμα για τα μαθήματα και τη γνωριμία με την εκπαιδευτικό που θα αναλάβει τη διδασκαλία είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στο σχολείο. Η επιλογή της εκμάθησης αλβανικών διόλου τυχαία δεν έγινε καθώς όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση «Ξεκινήστε να μαθαίνετε Αλβανικά Τα αλβανικά ανήκουν στην οικογένεια των ινδοευρωπαικών γλωσσών και έχουν δανειστεί λέξεις από άλλες γλώσσες,όπως τα ιταλικά, τα τούρκικα και τα σλαβικά. Η γλωσσική δομή είναι ξεχωριστή όπως πολύπλοκη είναι και η γραμματική.»

Το κάλεσμα λοιπόν για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν και να μυηθούν στην αλβανική γλώσσα είναι την προσεχή Κυριακή όπου θα γίνει η πρώτη συνάντηση μάθημα με την δασκάλα που ανήκει στην Ένωση Αλβανών Εκπαιδευτικών Ελλάδος.

H ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων για τα μαθήματα Αλβανικών

μαθαινουν αλβανικα σχολειο