Το... Μάτι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το... Μάτι του Κυριάκου Μητσοτάκη
Οι περισσότεροι αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και η συζήτηση για την προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας συνεργασίας είναι ήδη ζωηρή.

Στην εκλαϊκευμένη πολιτική επιστήμη μιλούν για game changer και turning point όταν θέλουν να αναδείξουν την καταλυτική επίπτωση ενός γεγονότος στην πορεία ενός κόμματος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τέτοιο γεγονός ήταν η πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, όχι μόνο λόγω της αδιανόητης οδύνης που προκάλεσε αλλά και εξαιτίας της καταστροφικής επικοινωνιακής διαχείρισης από την κυβέρνηση Τσίπρα εκείνης της μεγάλης κρίσης. 

Είναι πολύ πιθανό η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό της βορειοανατολικής Αττικής να αποτελεί ένα τέτοιο γεγονός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν έχει ξανασυμβεί να καούν σπίτια, υποδομές και επιχειρήσεις μέσα σε γειτονιές και αυτό καταργεί κάθε αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς. Η αίσθηση της ανημπόριας και της αποτυχίας του κράτους γίνεται κυρίαρχη και αυτό έχει σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό που οφείλει την πολιτική ηγεμονία του τα τελευταία χρόνια στην εικόνα του εγγυητή της κανονικότητας και της σταθερότητας, την οποία καλλιέργησε συστηματικά αξιοποιώντας την ιδιαίτερη συγκυρία της πανδημίας και το αντιΣΥΡΙΖΑ κλίμα του 2019. 
 
Τώρα δεν μπορεί καν να περάσει από τα καμένα. Ο πρωθυπουργός που έκανε διαγγέλματα με κάθε ευκαιρία, βάζοντας σε κάθε κρίση το πρόσωπό του στο κάδρο της διαχείρισης, ήρθε από τα Χανιά για μια διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και επέστρεψε στην Κρήτη έχοντας κάνει μόνο μια εμφάνιση σε κλίμα ... Top Gun στο πεδίο, μακριά από τους οργισμένους και απελπισμένους πυρόπληκτους. 
 
Ο σχεδιασμός του επιτελείου του για την ΔΕΘ έχει ανατραπεί ριζικά και ο φόβος των δημοσκοπήσεων του φθινοπώρου παραλύει την ΝΔ, παρά την ανεπάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβληθεί ως αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη και ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μεταβατική φάση ενόψει εκλογών για την ηγεσία του. 
 
«Δεν υπάρχουν καν χρήματα στο πουγκί» μονολογεί υπουργός που ανησυχεί για το πολιτικό του μέλλον, εννοώντας ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα. 

Οι περισσότεροι αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και η συζήτηση για την προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας συνεργασίας είναι ήδη ζωηρή. Η βάση της συζήτησης είναι ότι άλλη πρωθυπουργία Κυρ. Μητσοτάκη δεν διαγράφεται στον ορίζοντα. Οι  υπόλοιπες ψηφίδες στο περίπλοκο ψηφιδωτό του ορατού μέλλοντος θα φανούν μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο. 

NETWORK