Πολιτική

Πετρόπουλος: Νομοθετική ρύθμιση για επιτάχυνση απονομής συντάξεων

Πετρόπουλος: Νομοθετική ρύθμιση για επιτάχυνση απονομής συντάξεων
Την προαναγγελία νομοθετικής ρύθμισης που θα επιταχύνει περαιτέρω την χορήγηση των συντάξεων, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Πετρόπουλος πρόσθεσε ότι στην ίδια ρύθμιση θα τακτοποιούνται αδικίες σε βάρος συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων, οι οποίοι έως τώρα επιβαρύνονται με υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές.

Στην αναφορά του για την πορεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο υφυπουργός επισήμανε ότι τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε πλεόνασμα 188 εκατ. ευρώ. Η εκτίμησή του ήταν ότι τον Οκτώβριο το πλεόνασμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Την ίδια στιγμή, ο κ. Πετρόπουλος παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι εντός του τρέχοντος έτους καταβλήθηκαν πρόσθετες παροχές ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Τη διετία 2015 – 2017 εκδόθηκαν συνολικά 510.365 κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα.

Ειδικότερα, απονεμήθηκαν 57.000 εφάπαξ που εκκρεμούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά και 158.000 επικουρικές και 295.000 κύριες συντάξεις. Στο σκέλος των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι όταν παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση ήταν 163.000, ενώ σήμερα βρίσκονται κάτω από τις 100.000 και εκτίμησε ότι η επίδοση αυτή θα βελτιωθεί και άλλο, έως το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, η θετική προοπτική για τον ΕΦΚΑ προκύπτει από όλους τους δείκτες όπου καταγράφεται βελτίωση, όπως είναι η εισπραξιμότητα σε μισθωτούς και μη και η αύξηση αποδόσεων κεφαλαίων που βρίσκονται στη διάθεση του Φορέα.