Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Χαράχτηκε ο «οδικός χάρτης» της αντιπολίτευσης - «Ραντεβού» για σκληρές μάχες στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Χαράχτηκε ο «οδικός χάρτης» της αντιπολίτευσης - «Ραντεβού» για σκληρές μάχες στη Βουλή
Χαμόγελα από χθες στη Κουμουνδούρου μετά και την τριήμερη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Η αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ χαράχτηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται να είναι πολυμέτωπη. Οικονομία, εργασιακά, φορολογία, Συμφωνία των Πρεσπών, ΔΕΗ, Ελληνικό, προσφυγικό θα αποτελέσουν τα βαριά χαρτιά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί στο ΣΥΡΙΖΑ να υπήρχε μέχρι τώρα νωχελικότητα ως αντιπολίτευση αλλά μετά την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, αυτό αλλάζει. Πλέον, όλοι αναμένουν από την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση σε υψηλό επίπεδο, φέρνοντας δικές της νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του μίλησε για μία προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση.

Ταυτόχρονα, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η ΔΕΘ ήρθε στην καλύτερη χρονική συγκυρία προκειμένου να προχωρήσει η μετεξέλιξη του κόμματος. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου «Μας ενδιαφέρει ο χώρος της πολιτικής γεωγραφίας από το κέντρο έως την αριστερά και καλούμε όλους τους πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό το χώρο. Χωρίς να επιδιώκουμε να μονοπωλήσουμε θέλουμε με τις υπόλοιπες δυνάμεις να έχουμε μια υγιή σχέση. Θέλουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη της αριστεράς».

Πλέον, η «μπάλα» πάει στα όργανα του κόμματος και στην Κεντρική Επιτροπή.

Στην Κουμουνδούρου, παράλληλα, ετοιμάζονται για μεγάλη μάχη στο μέτωπο της NOVARTIS. “Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και θα του υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ, είμαστε εδώ”, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις πιέσεις που φαίνεται πως δέχεται ο πρωθυπουργός από τον κ. Σαμαρά για την σύσταση εξεταστική επιτροπής.

Η «Συμφωνία των Πρεσπών» θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Άπαντες γνωρίζουν ότι δημιούργησε μεγάλη πληγή στο κόμμα ωστόσο, όλοι υπεραμύνονται της Συμφωνίας.

Όπως ανέφερε και Αλέξης Τσίπρας ακόμα δεν έχουμε «γευτεί τους καρπούς της συμφωνίας αλλά θα τους γευτούμε». Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για λαϊκισμό και υποκρισία, ενώ προέβλεψε πως τα προβλήματα που δημιούργησε με την ακροδεξιά ρητορική που καλλιέργησε, θα την βρει μπροστά του.

Άλλο ένα πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης θα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εκλογή ΠτΔ με 151 ψήφους, όπως τονίζουν κομματικές πηγές, δεν συμβαδίζει με το θεσμικό ρόλο του Προέδρου γι’ αυτό και ο πρώην πρωθυπουργός χθες είπε «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης».

Οι μηχανές της Κουμουνδούρου δουλεύουν από σήμερα εντατικά καθώς αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για να προετοιμάσει το έδαφος για την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, πιθανότατα την Κυριακή.