Πολιτική

Χαρίτσης στο Dikaiologitika News: Δε φοβόμαστε τίποτα, όλα στα φως, όχι στη συγκάλυψη της Novartis

Χαρίτσης στο Dikaiologitika News: Δε φοβόμαστε τίποτα, όλα στα φως, όχι στη συγκάλυψη της Novartis
«Δεν φοβόμαστε τίποτα» τονίζει σε συνέντευξή του στο Dikaiologitika News ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στο σκάνδαλο Novartis και την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση με την δικογραφία να φτάνει χτες το απόγευμα στη Βουλή.

Αναφέρεται στην αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζοντας ότι η κυβέρνηση άφησε πίσω της την «ρητορική της υπερβολής». Τέλος, επιτίθεται στην ΝΔ για την απόφασή της να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ για μεγάλες περιουσίες οδηγώντας την χώρα, όπως τονίζει, σε πολιτικές λιτότητας.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο Dikaiologitika News

1. Πώς σκέφτεστε να αντιπαρατεθείτε για την Novartis. Φοβάστε ότι θα οδηγηθείτε σε εξεταστική επιτροπή;

Δεν φοβόμαστε τίποτα. Η άποψή μας είναι απλή: όλα στο φως, όχι στη συγκάλυψη, όχι στην προσπάθεια του παλιού πολιτικού συστήματος να υποβαθμίσει και να απαξιώσει μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να ενημερωθεί σε βάθος για ένα σκάνδαλο το οποίο έχει διεθνείς προεκτάσεις και αφορά έναν κρίσιμο κλάδο όπως αυτός της φαρμακευτικής δαπάνης. Από εκεί και πέρα, στο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζουμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης επιλεκτικά. Η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της, καθώς οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί και εκκρεμούν οι ποινικές. Να μείνουμε λοιπόν στην ουσία. Να μάθουμε την αλήθεια γύρω από την υπόθεση ώστε να μην μένουν σκιές που τραυματίζουν τη δημοκρατία μας.

2. Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα των πρώτων μηνών. Ποια θεωρείτε ότι θα είναι τα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα;

Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι οι δημοσκοπήσεις. Το μεγάλο στοίχημα είναι ότι στην Ευρώπη βλέπουμε μια ανησυχητική επιστροφή σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και αμφιβολίας. Πώς θα σταθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτές; Φοβάμαι ότι τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Από τη μία είδαμε μια κυβέρνηση που εγκατέλειψε σημαντικές μάχες για τα συμφέροντα της χώρας, πριν ακόμα τις δώσει. Το παράδειγμα με τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Αφήνω κατά μέρος το ζήτημα της ασυνέπειας μεταξύ της προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ και της τωρινής κυβερνητικής πρακτικής, για να εστιάσω στο κύριο: η χώρα χάνει τη δυνατότητα να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε εστιασμένες -και προσδιορισμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ- φοροελαφρύνσεις. Από την άλλη, οι οικονομικές πρωτοβουλίες της ΝΔ είναι μονοσήμαντα προσανατολισμένες στην υποστήριξη των ισχυρών. Είδαμε για παράδειγμα την πρωτοφανή μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ. Τέτοιες προβληματικές επιλογές σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον οδηγούν σε μια γνώριμη και επώδυνη συνταγή λιτότητας.

3. Η Συμφωνία των Πρεσπών από ότι φαίνεται στοίχησε στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στη Μακεδονία. Γιατί κατηγορείτε την ΝΔ εφόσον ακόμα και σήμερα λέει ότι είναι μία κακή Συμφωνία;

Δεν συμφωνώ στην εκτίμηση ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν καθοριστική στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμα όμως και αν ήταν, αυτό δεν αλλάζει το κύριο: ότι ήταν μια εθνικά επωφελής συμφωνία με σημαντικό διεθνή αντίκτυπο. Και είμαστε περήφανοι για αυτό, όπως και για το ότι δεν υπολογίσαμε το όποιο πολιτικό κόστος. Η στάση της ΝΔ παραπέμπει σε ένα μείγμα εθνικολαϊκισμού και υποκρισίας. Στην προεκλογική περίοδο για μικροπολιτικούς λόγους κατέφυγε σε μια ρητορική της υπερβολής, συμπορεύτηκε με ακροδεξιούς στα συλλαλητήρια, υπέθαλψε έναν αντιπολιτικό λόγο και έφτασε να μιλάει για καταστροφική συμφωνία. Σήμερα, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές, αναγνωρίζει -με φραστικές διακυμάνσεις- ότι πρόκειται για μια συμφωνία που κινήθηκε εντός των ορίων της πάγιας ελληνικής θέσης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Προφανώς θεωρούμε θετική την αλλαγή στάσης της ΝΔ. Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε τη δομική ανακολουθία ανάμεσα στο λαϊκιστικό “πριν” και στο νηφάλιο “μετά”.

4. Κατά γενική ομολογία η μεσαία τάξη επιβαρύνθηκε σημαντικά κατά την περίοδο την κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, και δια στόματος του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, δηλώνει ότι εκπροσωπεί τη μεσαία τάξη. Πώς στοιχειοθετείται αυτό;

Στην τριήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Για εμάς, κεντρικό ρόλο πρόκειται να παίξουν τόσο οι μικρομεσαίοι, όσο και η μεσαία τάξη, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται σημαντικά στην διάρκεια της κρίσης. Υπενθυμίζω ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε μία σειρά μέτρων ελάφρυνσης για τη μεσαία τάξη. Μέτρα ανάσας για όλους αυτούς τους ανθρώπους, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για μικρές & μεσαίες περιουσίες, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 20% στο 13,3%, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1%, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% αλλά και η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο σημείο αυτό, όμως, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση. Θα έλεγα ότι από την προεκλογική περίοδο και μετά η μεσαία τάξη έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με έναν αυθαίρετο και επιτρέψτε μου να πω όχι ουσιαστικό τρόπο. Προκειμένου να κάνουμε μια εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση για τον βηματισμό μας την επόμενη μέρα , θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να ορίσουμε εκ νέου τι θεωρούμε μεσαία τάξη σήμερα, πώς αυτή οριοθετείται μετά από 10 χρόνια κρίσης αλλά κυρίως ποια ήταν αυτά τα μέτρα που επιδείνωσαν το βιοτικό τους επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια. Με αυτούς τους όρους οφείλουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όπως είδαμε τη ΝΔ να προσπαθεί να κάνει τους τελευταίους μήνες.