Πολιτική

Στο «στόχαστρο» της ΠΓ ο Κασσελάκης για χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις και νωθρή αντιπολίτευση

Στο «στόχαστρο» της ΠΓ ο Κασσελάκης για χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις και νωθρή αντιπολίτευση Φωτογραφία: Intime
Μακριά από το συντροφικό και χαλαρό κλίμα των Σπετσών αναμένεται να κυλήσει η σημερινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ, καθώς πάρα πολλές πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να ασκήσουν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι νέες πτωτικές καταγραφές του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, μετά από μία σύντομη ανάπαυλα στασιμότητας, έχουν δημιουργήσει αρκετά αρνητικό κλίμα στην αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό θεωρείται πολύ πιθανό να εκφραστεί σήμερα από διάφορες πλευρές.

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα κορυφαίου και «αχαρτογράφητου τασικά» στελέχους του κόμματος, που ανέφερε στο «Dnews»: «Στο πολιτικό επίπεδο όλοι είμαστε θορυβημένοι γιατί “διαβάζουμε” την πραγματικότητα».

Ο Πολάκης βλέπει νωθρή αντιπολίτευση

Καταρχάς, «κοινό μυστικό» αποτελεί στην Κουμουνδούρου ότι οι σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη βαίνουν επιδεινούμενες. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρείται αναμενόμενο ο Χανιώτης βουλευτής να επαναλάβει την κριτική που ασκεί στον νέο πρόεδρο σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, δηλαδή ότι δεν προχωρά σε επαρκώς σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Πολλή συναίνεση και αργά πολιτικά ρεφλέξ

Πέραν του κυρίου Πολάκη, υπάρχουν και άλλα στελέχη, τα οποία θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται υπέρ του δέοντος συναινετικός στις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια σειρά από θέματα. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, τα εξοπλιστικά, η εμπλοκή της Ελλάδας στην Ερυθρά Θάλασσα και η αρχική στάση για την επιστολική ψήφο (η οποία δεν δικαιώθηκε τελικά) είναι μερικά από αυτά. Η καθυστερημένη τοποθέτηση του κόμματος σε σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις είναι ένα επιπλέον πεδίο γκρίνιας έναντι των επιλογών Κασσελάκη. Επίσης, πρόβλημα θεωρείται ότι καθυστερούν πολύ οι καμπάνιες του κόμματος για την ακρίβεια και τη στέγαση.

Διάρρηξη των σχέσεων Κασσελάκη-Παππά

Επιπλέον, οι μετρήσεις και το πολιτικό κλίμα οδηγούν και σε μια συνολικότερη αμφισβήτηση της πορείας του κόμματος, η οποία από πολλούς κρίνεται αρνητική. Ενδεικτική ήταν η κριτική που άσκησε ο Νίκος Παππάς δημόσια πριν δύο μέρες (Ναυτεμπορική TV), ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την αξιοπιστία και την πολιτική του ισχύ, τουλάχιστον σε βαθμό που να προβάλει ως εναλλακτική στη ΝΔ. Εξάλλου, σιγά σιγά αποκαλύπτεται ότι οι σχέσεις του κυρίου Παππά με τον κύριο Κασσελάκη είναι επίσης κακές, παρά το γεγονός ότι τον είχε στηρίξει ένθερμα στη διαδικασία ανάδειξης προεδρίας του κόμματος. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που του έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης ΠΓ του, όταν του πρότεινε να ενοχλημένος να μην πάει στις Σπέτσες, αφού είχε ακούσει από αυτόν αυστηρή κριτική. Άλλωστε, ο κύριος Παππάς φέρεται να διαμηνύει σε αρκετούς συνομιλητές του πως ο κύριος Κασσελάκης δεν μπορεί να καταστεί πρωθυπουργίσιμος.

Διαφωνίες για ευρωψηφοδέλτιο και συμμετοχή

Όλα τα παραπάνω, μάλιστα, αφορούν τις διαθέσεις προσώπων που μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Προφανώς, ανάλογα αρνητικά διαμορφώνεται το κλίμα και σε όσους εντάσσονται με διάφορες ταχύτητες στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Διαφωνίες, λοιπόν, αναμένεται, να καταγραφούν ακόμη και στα οργανωτικά ζητήματα. Ανάμεσα σε αυτά, η επιλογή Κασσελάκη να αναδειχθεί το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος με δημοψηφισματική διαδικασία. Αρκετοί προετοιμάζονται να αντιτείνουν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται καν από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ότι αφορά, δε, την πρόθεση για διενέργειας μαζικού Έκτακτου Συνεδρίου με 5.000-5.500 συνέδρους, αρκετοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη διάθεση συμμετοχής από τη βάση, όπως φαίνεται στην χαμηλή ενεργοποίηση της έως τώρα στον προσυνεδριακό διάλογο (μικρότερη του 50% της αντίστοιχης διαδικασίας του 2022), αλλά και στη μηδαμινή σχετική αρθρογραφία και κατάθεση προτάσεων.