Πολιτική

Νέα σύγκρουση για τα Τέμπη στη Βουλή: «Στο Μάτι δεν κάνατε το ίδιο» - «Εμείς δεν βάζουμε σε ζύγι τις τραγωδίες»

Νέα σύγκρουση για τα Τέμπη στη Βουλή: «Στο Μάτι δεν κάνατε το ίδιο» - «Εμείς δεν βάζουμε σε ζύγι τις τραγωδίες» Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε στη Βουλή για την υπόθεση των Τεμπών, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, τη «μονταζιέρα» των συνομιλιών σταθμάρχη, μηχανοδηγού αλλά και την παραίτηση των κκ Παπασταύρου και Μπρατάκου, με την αντιπολίτευση από τη μια πλευρά να επιμένει να κάνει λόγο για απόπειρα κυβερνητικής συγκάλυψης των αιτιών που οδήγησαν στο δυστύχημα και την κυβέρνηση να κατηγορεί την μειοψηφία για εργαλειοποίηση της τραγωδίας.

Το χορό των αντεγκλήσεων άνοιξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος υποστήριξε πως «ο πυρήνας του προβλήματος σε αυτή την υπόθεση είναι το Μαξίμου», σημειώνοντας πως ο λαός έχει συγκλονιστεί από την υπόθεση γιατί «κάποιοι αδίστακτοί την ώρα του δυστυχήματος, είχαν στο νου τους να πάρουν τις συνομιλίες να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν στον Τύπο για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη».

Απαντώντας στα περί παρέμβασής του στη Δικαιοσύνη που τον κατηγορεί η κυβέρνηση με αφορμή την χθεσινή επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο, σχολίασε ειρωνευόμενος πως «την προηγούμενη εβδομάδα βαφτίσατε την πρόταση δυσπιστίας ως προϊόν διαπλοκής και τώρα μας λέτε για παρέμβαση στην Δικαιοσύνη», ενώ επιτέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, για την αναφορά σε εκπομπή στο «ΟPEN» πως «αφού η Δικαιοσύνη έχει το υλικό, τι μας νοιάζουν τα υπόλοιπα;».

«Σοβαρά τώρα; Είναι αυτό επίσημη θέση; Τι μας αφορά;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως αντ’ αυτού ο κ. Φλωρίδης θα έπρεπε «να πει ότι από την πρώτη στιγμή που μάθαμε τη χάλκευση, να ασκηθούν διώξεις για να μάθουμε ποιος πήρε και επεξεργάστηκε το υλικό».

«Χρειάζεται σοβαρότητα και όχι μικροκομματική προσέγγιση»

Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμμισε πως είναι άστοχες οι κατηγορίες περι συγκάλυψης, γιατί όπως είπε «δεν βγαίνει κανένας κερδισμένος από αυτό, πολιτικά οι μόνοι που θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένοι θα ήσασταν εσείς».

Παράλληλα αναφερόμενος στην περίπτωση του Κώστα Καραμανλή, κάλεσε την αντιπολίτευση να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας είτε για έναν υπάλληλο του ΟΣΕ, είτε για έναν υπουργό», τονίζοντας πως η μειοψηφία δεν θα πρέπει να κρίνει καταστάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά, με αφορμή το επιχείρημα εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών για αιτιώδη συνάφεια της μη υλοποίησης της σύμβασης 717 με το δυστύχημα.

«Ότι ίσχυε στο Μάτι πρέπει να ισχύει και στα Τέμπη. Αν ήταν υπεύθυνος ο Νίκος Παππάς για τη μη υλοποίηση του ‘112’, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να εξετάσουμε και την περίπτωση Καραμανλή. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνο για τον έναν και όχι για τον άλλον», είπε.

Ταυτόχρονα, επισήμανε πως «απαιτείται από όλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθώς οποιαδήποτε μικροκομματική προσέγγιση θα αδικούσε την ελληνική κοινωνία», ενώ εξαπέλυσε βέλη εναντίον του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως τότε «δεν ζήτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ζητάει σήμερα για τον Καραμανλή», με τον Νίκος Ανδρουλάκη να μην αφήνει αναπάντητη αυτή την τοποθέτηση και να λέει πως «Εμείς δεν βάζουμε στο ζύγι τις τραγωδίες, ούτε στο Μάτι ούτε στα Τέμπη. Ζητάμε δικαιοσύνη και αλήθεια όπως ζητάει και το σύνολο του λαού».

«Σχέδιο συγκάλυψης μέσα από το Μαξίμου»

«Έχει αποκαλυφθεί ένα οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης μέσα από το Μαξίμου, με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού», υποστήριξε παίρνοντας τον λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος, διαμηνύοντας πως «δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών και ό,τι και να κάνει ο Μητσοτάκης θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να μη μείνει τίποτε στο σκοτάδι».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί του κειμένου του ΣΥΡΙΖΑ με τα αδικήματα που περιγράφονται για τον Κώστα Καραμανλή. «Σας καταθέσαμε μια πρόταση θα την δεχθείτε; θα ανοίξετε την πόρτα ώστε να οδηγηθεί ο πρώην υπουργός στη δικαιοσύνη ή θα τον καλύπτετε;», αναρωτήθηκε ο κ Φάμελλος, λέγοντας ότι το ζήτημα θα επανέρχεται συνέχεια γιατί δεν έχει ακόμη λάμψει η αλήθεια.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι έχει κομματικά κίνητρα πίσω από την υπόθεση και πως η κοινωνία δεν έμαθε τίποτα ούτε για το μπάζωμα, ούτε για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ούτε για τις παραιτήσεις των δύο υπουργών.

«Κάθε μέρα προκύπτει ότι πήγαν στον επιχειρηματία με εντολή Μαξίμου και είτε γιατι αποκαλύφθηκε το ραντεβού είτε γιατί δεν πέτυχε θυσιάστηκαν. «Πόσες παραιτήσεις θα γίνουν για να καλυφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει παράκεντρο αλλά ένα κέντρο εξουσίας ισχυρότατο στο Μέγαρο Μαξίμου.