Πολιτική

Κόντρα Φαραντούρη - ΝΔ για τη δήλωση «το ΒΒΒ- δεν τρώγεται»

Κόντρα Φαραντούρη - ΝΔ για τη δήλωση «το ΒΒΒ- δεν τρώγεται» Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Διαδοχικές ανακοινώσεις, μετά το σχόλιο του Νικόλα Φαραντούρη με αφορμή την αξιολόγηση της Standard & Poor’s.

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Νικόλα Φαραντούρη και τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τον τρόπο που σχολίασε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την αξιολόγηση της Standard & Poor’s, η οποία διατήρησε στο ΒΒΒ- το ελληνικό αξιόχρεο και αναβάθμισε το outlook.

Η επίμαχη δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη ήταν ότι το «BBB- δεν τρώγεται», ατάκα στην οποία απάντησε ο Νίκος Ρωμανός, προκαλώντας την αντίδραση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να θεωρούν ότι ο «σανός» καταπίνεται αμάσητος

Η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη «αναδεικνύει ξανά τα δομικά στοιχεία με τα οποία πολιτεύεται σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ, όσες αλλαγές κι αν κάνει στη βιτρίνα: λαϊκισμός, χυδαιότητα, ψέματα και ασχετοσύνη», απάντησε με ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρούν ότι το “ΒΒΒ δεν τρώγεται”, αλλά συνεχίζουν να θεωρούν σταθερά ότι ο “σανός” καταπίνεται αμάσητος από την κοινωνία», συμπλήρωσε ο Νίκος Ρωμανός.

«Η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Φαραντούρη, ο οποίος δικαιωματικά παίρνει -προς το παρόν- το πρώτο βραβείο λαϊκισμού για την προεκλογική περίοδο, εξηγεί γιατί επί χρόνια, όταν όλη η Ευρώπη αναπτυσσόταν, κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα, με την οικονομία μας στην κατηγορία σκουπίδια και τη χώρα μας μαύρο πρόβατο διεθνώς!», συμπλήρωσε και κατέληξε:

«Η ισχυρή οικονομία που αποτυπώνει η δεύτερη απανωτή αναβάθμιση της Standard & Poors είναι η βάση για να συνεχιστεί η αύξηση των εισοδημάτων για όλους, η μείωση της ανεργίας, ο φτηνότερος δανεισμός για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι επενδύσεις, η στήριξη των πιο ευάλωτων και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολλών».

Φαραντούρης: Βρισκόμαστε σε παρατεταμένη τετραετή περίοδο νηστείας

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος έκανε λόγο για «παρατεταμένη τετραετή περίοδο νηστείας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απύθμενο θράσος».

«Το "ΒΒΒ-" όχι μόνο δεν τρώγεται αλλά βρισκόμαστε και σε παρατεταμένη 4ετή περίοδο νηστείας για τα ελληνικά νοικοκυριά. Από χθες διάφοροι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες της ΝΔ ελλείψει άλλων επιδόσεων στην οικονομία και την ακρίβεια, κραδαίνουν την αξιολόγηση BBB- της S&P, η οποία βέβαια δεν προβαίνει σε καμία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Σε 12 μήνες και βλέπουμε...», επεσήμανε σε ανακοίνωση, ενώ έκανε και σχετική ανάρτηση στα social media.

«Η απάντησή μου ήταν ότι το περιφερόμενο ΒΒΒ- ούτε τρώγεται, ούτε έχει επηρεάσει θετικά με οποιονδήποτε τρόπο την ζωή των πολιτών, την καταπολέμηση της ακρίβειας, το κόστος ζωής ή την πρόσβαση των μικρομεσαίων στον τραπεζικό δανεισμό. Με απύθμενο θράσος μιλάει η ΝΔ που έριξε τη χώρα στα βράχια, στην κατηγορία “σκουπίδια” και την ξαναβρήκε το 2019 με γεμάτα ταμεία και την καλύτερη ρύθμιση χρέους που έγινε ποτέ», συμπλήρωσε.

«Σύμφωνα με την ίδια την S&P στην έκθεσή της, την οποία μάλλον δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν κατά τις μεταμεσονύκτιες αποδελτιώσεις τους:

1. Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε το 2023, υποχωρώντας στο 2,0% από 5,6% το 2022.

2. Οι επενδύσεις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι στο 13,9% πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (22,2%).

3. Επισημαίνονται αυξημένες εξωτερικές ανισορροπίες, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στο 6,4% του ΑΕΠ το 2023.

4. Το σταθμισμένο μέσο κόστος του νέου δανεισμού εκτοξεύτηκε στο 3,7% το 2023 από 1,3% το 2022.

5. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης παρεμποδίζουν το κράτος δικαίου, το επενδυτικό περιβάλλον και συνεπώς, τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας», ανέφερε ακόμα ο Νικόλας Φαραντούρης.

{https://x.com/NFarantouris/status/1781700392897699840}