Πολιτική

Παραδοχή Μητσοτάκη για την ακρίβεια - Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και στο βάθος νέοι περιορισμοί στο airbnb

Παραδοχή Μητσοτάκη για την ακρίβεια - Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και στο βάθος νέοι περιορισμοί στο airbnb
Στην συνέντευξή του στο Star, ο Κ.Μητσοτάκης έριξε «σωσίβιο» στην υπουργό Εσωτερικών και απάντησε για το πρόστιμο των 400.000 ευρώ.

Πλήρη στήριξη στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης μετά και το πρόστιμο 400.000 ευρώ που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο υπουργείο Εσωτερικών για την υπόθεση της διαρροής των emails εκλογέων από το εξωτερικό, προσέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η απόφαση της Αρχής, καθόλα σεβαστή, καταδεικνύει ότι αυτή η διαρροή δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο και αφορούσε άλλη περίοδο, την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Όπως είπε, δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορούσε τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου, την κ. Κεραμέως, καθώς αυτή η διαρροή δεν έγινε επί ημερών της, ενώ επιχείρησε να στρέψει για μία ακόμη φορά την συζήτηση στην …πάλη με τις παθογένειες του κράτους και το «βαθύ κράτος», λέγοντας ότι «εμείς με αυτές τις παθογένειες θέλουμε να συγκρουστούμε» και δίνουμε έμφαση στην «νομιμότητα παντού».

«Εμείς καλούμαστε να διορθώσουμε το πρόβλημα και να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την θέση του κ. Ανδρουλάκη ότι το πρόστιμο πρέπει να αφαιρεθεί από την χρηματοδότηση της ΝΔ και να μην την πληρώσουν οι πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε «αυτό που έχει σημασία είναι να διορθώσουμε την αδυναμία μας και σε αυτή την λογική πολλές φορές μπαίνουν διοικητικά πρόστιμα στο κράτος με την ευρεία έννοια, δεν τα πληρώνει ο πολιτικός προϊστάμενος».

Πρόσθεσε εξάλλου πως «αν το κράτος κρίνει ότι πρέπει να στραφεί κατά συγκεκριμένου προσώπου αυτό έχει πάντα δικαίωμα να το κάνει».

Αναζήτηση πόρων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση το δημογραφικό και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα της στέγης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι είμαστε σε αναζήτηση πόρων για να επεκτείνουμε και το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Τόνισε επίσης ότι έχουμε φιλόδοξα σχέδια για την «κοινωνική αντιπαροχή» και ήδη επεξεργαζόμαστε τα πρώτα σχέδια, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζουμε και ακόμα περισσότερους περιορισμούς στο airbnb εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η χώρα «έφθασε στο χείλος της χρεοκοπίας με πολιτικές ακριβώς σαν αυτές που πρεσβεύει ο κ. Κασσελάκης σήμερα», ενώ επανέλαβε ότι « με νέο περιτύλιγμα, αλλά η δημαγωγία από την αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει».

Καταλόγισε μάλιστα διάθεση επιστροφής στις χειρότερες μέρες του παρελθόντος, του 2015 ή μέχρι και του 2010. «Διότι, όταν ακούω την αντιπολίτευση να λέει «κοστίζει πολλά το πρόγραμμά μας, αλλά θα βρούμε τα λεφτά», κάτι μου θυμίζει αυτό», τόνισε και αφήνοντας αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου, σχολίασε: «Κάποιος άλλος το είχε πει: «λεφτά υπάρχουν». Και δεν υπήρξαν ποτέ λεφτά. Άρα, αυτή η ιδέα ότι μπορώ με έναν μαγικό τρόπο να φορολογήσω τους πλούσιους και να βρω καμιά σαρανταριά δισεκατομμύρια τα οποία κάπου είναι κρυμμένα, ήταν μία ακόμη μεγάλη αυταπάτη που μας οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δεν πρέπει αυτός ο λαϊκισμός να ξαναριζώσει στην χώρα».

Όσον αφορά τον στόχο της ΝΔ στις ευρωεκλογές τόνισε ότι «πάμε να αναμετρηθούμε πολιτικά για να δούμε ποιος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, ενώ εκτίμησε ότι ο μέσος μισθός αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό και μπορούμε να έχουμε 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Παραδοχή για την ακρίβεια

Αναγνώρισε ότι τα ασθενέστερα νοικοκυριά πράγματι δοκιμάζονται από την ακρίβεια, τόνισε ότι έχουμε κάνει παρεμβάσεις, υπογράμμισε ωστόσο ότι ο πληθωρισμός τροφίμων είναι ολίγον υψηλότερος από εκείνον της Ευρώπης, εκτίμησε ότι δείχνει κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και προφανώς μαγικές λύσεις που να κοστίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό, πρόσθεσε, επιμένοντας ότι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοστολογούνται 46 δισ. μόνο για τα δύο νομοσχέδια που κατέθεσε στην Βουλή.

Όσον αφορά την προαναγγελία από την αντιπολίτευση κατάθεσης αιτήματος για προανακριτική για την τραγωδία των Τεμπών σχολίασε πως όταν καταθέσει αίτημα σύστασης προανακριτικής με συγκεκριμένο κατηγορητήριο θα τοποθετηθούμε στην Βουλή.

Οι Ευρωεκλογές και τα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κίνδυνο της αποχής και σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές γιατί θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την τελευταία 5ετία, οι οποίες αφορούν και την πατρίδα μας.

Υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας την τελευταία 5ετία έχει αυξηθεί σημαντικά στις Βρυξέλλες και τόνισε ότι θα ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση για να υπάρξουν παρεμβάσεις για τις πολυεθνικές.

Όσον αφορά στην πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μία διαφορά με την Τουρκία, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισε ότι ο ίδιος κρατά ως θετικό αυτής της σταδιακής επαναπροσέγγισης με την Τουρκία το γεγονός ότι δεν έχουμε καμία παράβαση ή παραβίαση του εναέριου χώρου για σχεδόν 15 μήνες, ενώ ερωτηθείς εάν μπορεί να δούμε επιτάχυνση των συνομιλιών, τόνισε ότι αυτή την στιγμή έχουμε εξουσιοδοτήσει τους ΥΠΕΞ να συνεχίσουν τις συζητήσεις και πρόσθεσε: «Αν με ρωτάτε αν είμαι υπεραισιόδοξος, θα σας πω όχι, είμαι ρεαλιστής. Θέλω όμως να διερευνήσω κάθε δυνατότητα επίλυσης μίας τέτοιας διαφοράς, χωρίς όμως η Ελλάδα να υποχωρήσει από τις εθνικές γραμμές».

Τόνισε πάντως ότι «δεν είμαστε καθόλου κοντά στο ενδεχόμενο να πάμε στην Χάγη», ωστόσο «και το γεγονός ότι μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να έχουμε το δάχτυλο στην σκανδάλη και χωρίς να αισθανόμαστε ανά πάσα στιγμή ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου είναι μία κατάκτηση και μία επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»

Βόρεια Μακεδονία και Συμφωνία των Πρεσπών

Όσον αφορά την στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας εκτίμησε ότι στις τελευταίες δηλώσεις της η νέα Πρόεδρος της χώρας «νομίζω ότι έκανε κάποια βήματα πίσω από τις αρχικές της δηλώσεις», ενώ υπογράμμισε ότι «περιμένει από τον νέο πρωθυπουργό, όταν και εφόσον ορκιστεί, να κάνει μία ρητή δήλωση ότι σέβεται την Συμφωνία των Πρεσπών, ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία και αυτό θα χρησιμοποιεί εντός και εκτός της χώρας του».

Όσον αφορά την τοποθέτηση της Ελλάδας απέναντι στην πρόταση του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπ. Νετανιάχου, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΔΔ».

«Είναι πρόταση προς το παρόν- πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό- δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση. Και σε κάθε περίπτωση δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει εκφράσει με πολύ έντονο τρόπο τον ισχυρότατο προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Γάζα, ειδικά στην Ράφα και έχουμε προειδοποιήσει το Ισραήλ, με το οποίο έχουμε μία στρατηγική σχέση, ότι δεν πρέπει να γίνει χερσαία εισβολή στην Ράφα κι αυτό αποτελεί ένα τεράστιο λάθος.

Δεν είναι δυνατόν άμαχοι, παιδιά, να πληρώνουν μία στρατιωτική επιχείρηση η οποία έχει, κατά την άποψή μου, ξεφύγει από ένα αποδεκτό όριο αντίδρασης του Ισραήλ, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί μία τέτοια καταδίκη του Ισραήλ να μη συνοδεύεται- το λέω σε συνέχεια αυτών που έκανε ο κ. Κασσελάκης- με το αίτημα απελευθέρωσης των ομήρων, με τη ρητή καταδίκη της Χαμάς» μπορεί μία καταδίκη του Ισραήλ να μην συνοδεύεται από το αίτημα απελευθέρωσης των ομήρων.

Τόνισε ότι ο κ. Κασσελάκης είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα του υποδείξω εγώ τι θα κάνει, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την λογική των δύο κρατών, θέλει να φτάσει στο σημείο να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, το ερώτημα είναι ο οδικός χάρτης και τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτή την κατάληξη».

«Το ερώτημα είναι: ποια είναι τα βήματα, αν τώρα είναι ο σωστός χρόνος. Πιστεύουμε πως όχι και σε αυτό συντάσσονται οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «επιμένουμε ότι η τελική λύση στην τραγωδία αυτή μπορεί να είναι μόνο η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα μπορεί όμως να ζει ειρηνικά μαζί με το κράτος του Ισραήλ, του οποίου η ακεραιότητα και το δικαίωμα στην ύπαρξη να μην αμφισβητείται»