Πολιτική

Ευρωεκλογές: Πολιτικό σύστημα σε βαθιά κρίση, ήττα Μητσοτάκη και Κασσελάκη

Ευρωεκλογές: Πολιτικό σύστημα σε βαθιά κρίση, ήττα Μητσοτάκη και Κασσελάκη
Το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση. Στα πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η αποχή στις ευρωεκλογές έκανε ρεκόρ.

 Μόλις το 40% των πολιτών προσήλθαν στις κάλπες. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απλή έκφραση δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς, αλλά με την κοινωνική απονομιμοποίηση του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος. Το πρώτο κόμμα να παίρνει το 27% του 40% των εκλογέων. Θα ακούσει άραγε το πολιτικό σύστημα το καμπανάκι που χτυπάει;

Στην αποχή θα πρέπει να προστεθεί το ιστορικό υψηλό της Άκρας Δεξιάς. Αυτοί που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν αναπόσπαστο τμήμα του πολιτικού περιθωρίου, τώρα αθροίζουν ένα ποσοστό περίπου στο 20%. Η ενίσχυση των δυνάμεων του δεξιού εξτρεμισμού και της αντιπολιτικής συνιστά τη δεύτερη έκφανση της κρίσης του πολιτικού συστήματος.

Οι αιτίες

Η αποστασιοποίηση των πολιτών από την πολιτική δεν είναι τωρινό φαινόμενο και αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Ωστόσο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η λασπομαχία που έγινε για τα Πόθεν Έσχες απογείωσε την αποχή και έδωσε την τελική ώθηση στην Άκρα Δεξιά. Αυτό που κατάλαβε ο κόσμος από τη μάχη των εκατομμυρίων μεταξύ Μητσοτάκη και Κασσελάκη, ήταν ότι «όλοι ίδιοι είναι» καθώς και ότι η πολιτική είναι παιχνίδι για τους πάμπλουτους. Όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι ψαρεύουν στα θολά νερά της υπονόμευσης της υπονόμευσης του κοινοβουλευτισμού, επωφελήθηκαν από τη μοναδική ευκαιρία που τους τους δόθηκε.

Ήττα Μητσοτάκη και Κασσελάκη

Το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά επίσης ήττα τόσο για τον Μητσοτάκη όσο και για τον Κασσελάκη. Η Νέα Δημοκρατία έχασε 13 μονάδες από το αποτέλεσμα του 2023 και 6 μονάδες από τις ευρωεκλογές του 2019. Με όποια κάλπη αν συγκρίνεις το αποτέλεσμα, το συμπέρασμα είναι προφανές: Η κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε.

Αλλά ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης τα πήγε καλά. Παρά τη μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πτώση 3 μονάδων από τοις εκλογές του 2023 και 9 μονάδων από τις ευρωεκλογές του 2019.

Το αρνητικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να προστεθεί στη συνολική καχεκτικότητα του προοδευτικού χώρου. Οι προοδευτικοί πολίτες δεν πείστηκαν από τις πολιτικές προστάσεις που κατέθεσαν τα κεντροαριστερά και τα αριστερά κόμματα.

Η δημοκρατική παράταξη δεν αξίζει αυτήν την εικόνα. Χρειάζεται ανασυγκρότηση και αλλαγή πορείας..