Πολιτική

Αχτσιόγλου για ΛΑΡΚΟ: Κατάπτυστη τροπολογία, δεν πρέπει να φτάσει στην Ολομέλεια

Αχτσιόγλου για ΛΑΡΚΟ: Κατάπτυστη τροπολογία, δεν πρέπει να φτάσει στην Ολομέλεια
Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας για την Λάρκο που κατέθεσε η κυβέρνηση ζητά η Εφη Αχτισόγλου.

«Η τροπολογία που η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας για τη ΛΑΡΚΟ είναι κατάπτυστη και απαιτούμε άμεσα την απόσυρσή της», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Δεν γίνεται την ώρα που 781 εργαζόμενοι βρίσκονται στα δικαστήρια και διεκδικούν να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας τους, να έρχεται το ελληνικό δημόσιο και να καταθέτει νύχτα τροπολογία, για να μπορέσει την επόμενη μέρα να την εμφανίσει στο δικαστήριο, προκειμένου να παρέμβει και να τερματίσει τη δίκη όπου οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα αυτονόητα. Είναι ανεπίτρεπτο, είναι πρωτοφανής παρέμβαση στη δικαιοσύνη, είναι ανήκουστη παραβίαση της διάκρισης των λειτουργιών και κατάχρηση εξουσίας», πρόσθεσε.

«Και μόνο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρεισφρήσει σε αυτή τη δίκη, θα πρέπει αυτή τη τροπολογία να αποσυρθεί και να μην έρθει στην Ολομέλεια», υπογράμμισε.

«Η τροπολογία βάζει το οριστικό τέλος στη ΛΑΡΚΟ, σε μία βιομηχανία η οποία θα έπρεπε να έχει στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία, διότι είναι μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως βιομηχανίες παραγωγής σιδηρονικελίου. Μία κυβέρνηση που ανησυχεί για το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας θα έπρεπε να ενδιαφέρεται να την κρατήσει ως ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης και να διαφυλάξει τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας», σημείωσε.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην «πορεία πλήρους απαξίωσης και διάλυσης της ΛΑΡΚΟ, για την οποία η ΝΔ φέρει διαχρονική και ακέραια ευθύνη. Διότι αυτή η παράταξη την περίοδο του 2000 χρησιμοποίησε τη ΛΑΡΚΟ ως λάφυρο για πελατειακές σχέσεις και έκανε απίστευτη κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Μέσα σε λίγα χρόνια με διορισμένες από τη ΝΔ διοικήσεις χάθηκαν κέρδη 400 εκατομμυρίων και στη συνέχεια άρχισαν να καταγράφονται ετήσιες ζημιές άνω των 100 εκατομμυρίων».

«Το 2020, πάλι από τη ΝΔ, η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με ρητή πρόνοια ωστόσο ο ειδικός διαχειριστής να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας, ενώ επέβαλε μειώσεις 25% στους μισθούς. Ο κ. Σταϊκούρας τότε διαβεβαίωνε ότι θα διατηρηθεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Το 2022, όμως, καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις εργασίας και μετατράπηκαν σε δίμηνες συμβάσεις που κρατούν τους εργαζόμενους σε εργασιακή ομηρία. Για να έρθει το 2024 και να ανακοινώσει ουσιαστικά το κλείσιμο της επιχείρησης, με την τροπολογία που προβλέπει ότι ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ και να την πουλήσει κλειστή», επισήμανε.

Δήλωσε, τέλος ότι «στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ συμπυκνώνεται όλη η πολιτική της ΝΔ, αντικοινωνική, αντεργατική, απαξίωσης της παραγωγικής δυναμικής της εγχώριας οικονομίας, αντιθεσμική, αλαζονική, παραβιαστική κάθε έννοιας του κράτους δικαίου και της διάκρισης των λειτουργιών. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας».