Πολιτική

Βουλή πέρασε με 159 «υπέρ» η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Βουλή πέρασε με 159 «υπέρ» η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ
Η τροπολογία για την Λάρκο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Πέρασε με τις ψήφους την πλειοψηφίας συν ακόμα μια, η τροπολογία με τις διατάξεις για τη ΛΑΡΚΟ που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους εργαζόμενους στη μεταλλουργεία, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν την διάταξη (139 κατά 0 παρών σε σύνολο 258 ψήφων) και εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «κατάπτυστη ντροπολογία».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση πως με την τροπολογία έβαλε οριστικό «λουκέτο» στην ΛΑΡΚΟ και πέταξε στο δρόμο τους εργαζόμενους, καθώς με τη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στον διαχειριστή να παραδώσει την εταιρεία κλειστή.

Παράλληλα εξαπέλυσε μύδρους και για το χρόνο που κατατέθηκε η τροπολογία – μια ημέρα πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι – κάνοντας λόγο για ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, υποστήριξε πως ο νόμος ήδη προβλέπει τον περιορισμό λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, πως η παραγωγική λειτουργία της έχει διακοπεί ήδη εδώ και δύο χρόνια και ότι η τροπολογία λύνει από τη μια νομικά ζητήματα για την μεταβίβασή της και από την άλλη διασφαλίζει το καθεστώς πληρωμών των εργαζομένων και τη διαμονή τους στους οικισμούς.

«Πως θα πληρωθούν; Θέλετε να μείνουν απλήρωτοι; Αν δεν εφαρμοστεί η τροπολογία δεν μπορούν να χρηματοδοτηθεί ο οικισμός,. Τα ιατρεία και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας. Αν θέλετε μην την ψηφίσετε την τροπολογία», ανέφερε ο κ. Πετραλιάς, με τον Νίκο Παππά να τον προτρέπει να «μην αντιστρέφει την πραγματικότητα ότι η αντιπολίτευση δεν θέλει να πληρώνονται οι εργαζόμενοι και να του ζητά να ανακαλέσει.

Ο κοινβουλευτικος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης έκανε λόγο για «τροπολογία που βάζει ταφόπλακα στη ΛΑΡΚΟ και αποτελεί παράδειγμα του πως έχει στο μυαλό της το παραγωγικό μοντέλο η ΝΔ», ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «εγκληματεί» με την τροπολογία, κατηγορώντας το κυβερνητικό σχήμα πως είναι «αναξιόπιστοι, ψεύτες και απατεώνες».

«Είναι ντροπή να λέει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζόμενους γιατί διασφαλίζονται μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ», τόνισε από την πλευρά του Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου που κατέθεσε και ένσταση ανστισυνταγματικότητας.

«Φωτιά» από την αποστροφή Πετραλιά

Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα έντασης, ενώ η αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο όταν ο Θάνος Πετραλιάς ανέφερε πως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πληρώνονται κανονικά τα τελευταία 2,5 χρόνια ενώ κάθονται. Αυτή η αποστροφή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με την Ζωή Κωνσταντιπούλου να παρεμβαίνει και να του ζητά να ανακαλέσει.

Τελικά ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακάλεσε, σχολιάζοντας σκωπτικά ωστόσο πως «800 άνθρωποι φυλάττουν το εργοστάσιο…»