Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών

SOOC SOOC
Η επιλογή των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών θα βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν μεταξύ των έξι διαπραγματευτών, από το ΕΛΚ (Κ. Μητσοτάκης, Ντ. Τουσκ), τους Σοσιαλιστές (Ο. Σολτς, Π. Σάντσεθ) και τους Φιλελεύθερους (Εμμ. Μακρόν, Μ. Ρούτε) που σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχαν το πρωί της Τρίτης σε τηλεδιάσκεψη, στην διάρκεια της οποίας υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών ομάδων που διαθέτουν την πλειοψηφία για κοινή πρόταση στήριξης της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν από το ΕΛΚ για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Πορτογάλου σοσιαλιστή, Αντόνιο Κόστα για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Εσθονής, Κάγια Κάλας για την θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

Ως γνωστόν, προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχε καταβληθεί και στην διάρκεια της προ δεκαημέρου άτυπης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά δεν είχε φέρει αποτέλεσμα λόγω των απαιτήσεων που προέβαλε το ΕΛΚ, θεωρώντας ότι λόγω της ενίσχυσής του σε έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, θα πρέπει να έχει ακόμη μεγαλύτερο αποτύπωμα στις επιλογές για τα κορυφαία θεσμικά αξιώματα στην ΕΕ.

Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι και υπάρχει πλέον η προσδοκία και εκφράζεται η ελπίδα και από ελληνικής πλευράς ότι θα καταλήξει σε συμφωνία.

Από το βήμα της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χθες ότι με την επιλογή των κορυφαίων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών ξεκινά από σήμερα «ένας νέος πενταετής ευρωπαϊκός κύκλος, με επιλογές οι οποίες θα έχουν άμεσες εθνικές επιρροές», όπως είπε.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου κύκλου ανέδειξε ως προτεραιότητες και για την χώρα μας:

Μία «πιο ευέλικτη Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης με έναν τρόπο που δεν θα υπονομεύσει τελικά την ίδια τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.

Την διαχείριση του μεταναστευτικού και τους αυξημένους πόρους που θα χρειαστούμε ως Ευρώπη για τη διαχείριση της πρόκλησης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης

Την οικοδόμηση μιας ενιαίας άμυνας για την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας και την κοινή πρόταση με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ για μία από κοινού προστασία του εναερίου χώρου όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο Συμβούλιο στην πρόταση αυτή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε εξάλλου ότι θα επιμείνει στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην «ελληνική πρωτοβουλία εναντίον των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών επιχειρήσεων»

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η διεύρυνση, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης συμπεριλαμβάνονται στην Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε, η υιοθέτηση της οποίας αποτελεί θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όπως επισημαίνεται, η υιοθέτησή της θα δώσει τον τόνο της στρατηγικής κατεύθυνσης για την επόμενη πενταετία.

Στη διήμερη Σύνοδο θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας με την Ε.Ε. μόλις έλαβαν επισήμως «πράσινο φως» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.