Πολιτική

Η νέα «ανταρσία» στην ΚΟ και οι υποχωρήσεις Μητσοτάκη έναντι της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ

Η νέα «ανταρσία» στην ΚΟ και οι υποχωρήσεις Μητσοτάκη έναντι της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να κάνει ολοένα και περισσότερους συμβιβασμούς με το πιο συντηρητικό κομμάτι του κόμματος.

Η «επεισοδιακή» μετεκλογική συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ του Ιουνίου, στη διάρκεια της οποίας 30 και πλέον γαλάζιοι βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική σε κυβερνητικές επιλογές και συμπεριφορές στελεχών, όχι μόνο δεν έχει λειτουργήσει ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης» της αναταραχής στο εσωτερικό της ΝΔ μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά οι μετέπειτα εξελίξεις καταδεικνύουν πως εκείνη η «ανταρσία» σηματοδοτεί την απαρχή της εσωκομματικής κρίσης στη ΝΔ.

Το επιβεβαίωσε το νέο «αντάρτικο» γαλάζιων βουλευτών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου η διαφωνία τους με την πρόταση για διορισμό της καθηγήτριας της Νομικής, Κατερίνας Φουντεδάκη στην ηγεσία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, έφερε την αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης και εν συνεχεία την απόσυρση της συγκεκριμένης υποψηφιότητας η οποία ήταν σαφές ότι δεν περνούσε από την γαλάζια πλειοψηφία.

Η κ. Φουντεδάκη είναι εκ των συγγραφέων του νόμου για τη ισότητα στον πολιτικό γάμο, συμμετείχε και στα «φροντιστήρια» που έγιναν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην προσπάθεια τότε να μετριαστούν οι διαφωνίες των γαλάζιων βουλευτών και είναι σαφές ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ συνιστούν ένα είδος... ρεβάνς από πλευράς των διιαφωνούντων.

Στην Επιτροπή Θεσμών μετέχουν εφτά βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία για τον συγκεκριμένο νόμο, δύο εκ των οποίων καταψηφίζοντας (Ευρ. Στυλιανίδης και Ξ. Μπαραλιάκος) και πέντε απέχοντας (Γ. Αδριανός, Γ. Λαμπρόπουλος, Γ. Οικονόμου, Στ. Πέτσας, Θ. Πλεύρης).

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει πάντως δύο σημαντικές πτυχές της νέας εσωκομματικής πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί στο κυβερνών κόμμα μετά την απότομη πτώση της ΝΔ από το 41% στο 28%:

Πρώτον, ότι η περίοδος που η πρακτική λήψης όλων των αποφάσεων από το «επιτελικό» κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου γινόταν αδιαμαρτύρητα αποδεκτή από την ΚΟ, έχει παρέλθει. Και η προειδοποίηση που είχε ακουστεί στην εν λόγω συνεδρίαση ότι από δώ και στο εξής δεν πρέπει μας θεωρείτε "δεδομένους" σε όλα, αρχίζει και επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Δεύτερον, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να κάνει ολοένα και περισσότερους συμβιβασμούς με την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, η οποία είναι σαφές ότι έχει βρει ως σημείο αναφοράς το νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό θα αποτυπωθεί και σε εν πολλοίς κομματικές επιλογές στον αναμενόμενο «ανασχηματισμό» γενικών γραμματέων για την διενέργεια του οποίου δεσμεύθηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην συγκεκριμένη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ σε μία προσπάθεια να μετριάσει την δυσαρέσκεια πολλών γαλάζιων βουλευτών για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη.

Οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ έχουν γίνει σαφείς και στο ζήτημα της επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας όπου έχει σταλεί με απόλυτα σαφή τρόπο το μήνυμα βουλευτών ότι αυτή την φορά δεν θα αποφασίσει μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μπορεί να διαμήνυσε στους γαλάζιους βουλευτές ότι δεν θα ανεχθεί συνέχιση της προεδρολογίας πριν τον Φεβρουάριο 2025 που θα ανοίξει συντεταγμένα η συζήτηση, στην ουσία όμως αποδέχθηκε ότι δεν θα αποφασίσει μόνο ο ίδιος.

«Προφανώς και δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου, σέβομαι όμως απόλυτα και τη συνταγματική επιταγή η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή», τόνισε στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον Σκάι.

Οι δύο πρώην...

Η μετεκλογική εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ αποτυπώνεται φυσικά και στη συνολική αποδόμηση του κυβερνητικού έργου από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και δευτερευόντως από τον Κώστα Καραμανλή, αλλά ταυτόχρονα και στη διάχυτη αίσθηση ότι ο προβληματισμός των δύο πρώην πρωθυπουργών- ο οποίος αγγίζει και το ζήτημα του ιδεολογικού προσανατολισμού της ΝΔ- βρίσκει απήχηση και στην βάση της ΝΔ, όπου είναι ισχυρή η αμφισβήτηση της διεύρυνσης και το αίτημα για «επιστροφή στις ρίζες».

Στην προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε πάντως της διεύρυνσης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως με αυτή την στρατηγική η ΝΔ έχει κερδίσει πέντε εθνικές εκλογές και έχει πάρει δύο φορές ποσοστά 40%.

Για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς τόνισε ότι έχουν τις απόψεις τους, μπορούν να τις εκφραζουν, ο ίδιος διαφωνεί με κάποιες απο αυτές, αλλά σε κάθε περίπτωση η πολιτική της ΝΔ αυτή τη στιγμή, εκφράζεται από τον ίδιο.

Επίσης υπογράμμισε ότι τους δύο πρώην πρωθυπουργούς «δεν πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο, ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία».