Πολιτική

Μετωπική στη Βουλή για την Attica Bank: «Ληστεία με κυβερνητική υπογραφή»

Μετωπική στη Βουλή για την Attica Bank: «Ληστεία με κυβερνητική υπογραφή»
Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει μετατραπεί η συμφωνία συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια τράπεζα, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για συμφωνία που διασφαλίζει το μέλλον των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων και θα δημιουργήσει οφέλη για τους πολίτες, και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ζημιογόνο deal για το δημόσιο και τους φορολογούμενους.

Η κόντρα κυρίως της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει μεταφερθεί σήμερα και στη Βουλή, όπου ξεκίνησε να συζητείται η κύρωση της συγχώνευσης και διευρύνθηκε μάλιστα σε αντιπαράθεση γενικά για τον τραπεζικό τομέα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, χρεώνοντάς της υποκρισία για την κριτική που ασκεί.

«Άφησα το μυαλό μου να ταξιδέψει σήμερα 9 χρονιά πίσω, τον Ιούλιο, τότε που κάποιος είπε στην αγάπη του ότι έκλεισε τις τράπεζες. Δεν ξέρω τι έκανε η αγάπη του, αλλά σίγουρα μισθωτοί και συνταξιούχοι έκαναν ουρές έξω από τις κλειστές τράπεζες για να πάρουν 60 ευρώ την ημέρα», ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδάκης

«Αυτά τα κατορθώματα είχαν μια υπογραφή, αυτή των “εισαγγελέων του σήμερα” για την πολιτική που εφαρμόζουμε εμείς σήμερα. Την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αλλάξει αρχηγό, έχει διασπαστεί, έχει πάρει μια μορφή πρωινής εκπομπής διασκέδασης αλλά εν πάση περιπτώσε παραμένει ένα κόμμα που δεν έκανε κριτική ποτέ για εκείνη την περίοδο», πρόσθεσε.

Είχαν προηγηθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης τόσο για την συμφωνία, όσο και συνολικά για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην τραπεζικό τομέα. Ο Γιώργος Καραμέρος από τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ζημιογόνο deal γιατί το Δημόσιο, έχοντας καταβάλει 950 εκατομμύρια ευρώ από το 2021, περιορίζεται πλέον στο 35%, ενώ οι ιδιώτες, δίνοντας μόλις 263 εκατομμύρια ευρώ, αποκτούν πλέον το 58% της τράπεζας.

«Μεθοδευμένα φέρνετε τη σύμβαση μέσα στο κατακαλόκαιρο και με την απειλή της δημόσιας σπάθης για το bail in για τους καταθέτες των δύο τραπεζών. Πρόκειται για μια συμφωνία, με περιορισμένη ισχύ ως προς τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος που ρισκάρει και τα χρήματα του ΤΧΣ και της Thrivest και δεν αποκλείεται να ψαχνόμαστε τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ».

«Για να προλάβω τη σπέκουλα. Θέλουμε τραπεζικό ανταγωνισμό για να σπάσουν τα μονοπώλιο. Δεν υπάρχει όμως καμία εγγύηση για την πρόσβαση περισσότερων επιχειρήσεων σε ρευστότητα. Δεν μπορουμε να συναινέσουμε σε μια συμφωνία χωρίς προοπτική για μείωσης κόστους προμηθειών», συμπλήρωσε.

Ερωτήμα για την συμφωνία έθεσε ο Παύλος Γερουλάνος από το ΠΑΣΟΚ. «Μήπως αφήσατε τελικά να σαπίσουν για να πείτε ερχόμαστε; Υπάρχει κάτι μέσα σε αυτή τη συμφωνία που να δεσμεύει ότι θα λλάξουν τα πράγματα στις τράπεζες; Ή φτιάχνουμε άλλη μια για να εκμεταλλευτεί μια ολιγοπωλιακή κατάσταση;», διερωτήθηκε.

«Τι λέτε εσείς; Mονά χάνουν τα νοικοκυριά, ζυγά κερδίζουν οι τράπεζες», σημείωσε η Αφεοδίτη Κτενά από το ΚΚΕ, ενώ ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση χαρακτήρισε αστείο το επιχείρημα περί δημιουργίας του 5ου πυλώνα καθώς σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο τράπεζες είναι αμελητέου μεγέθους. Επίθεση στην κυβέρνηση και από την Νέα Αριστερά με τον Νάσο Ηλιόπουλο να κάνει λόγο για «ληστεία με κυβερνητική υπογραφή και κρατικές εγγυήσεις».