Πολιτική

Βουλή: Μετωπική με το καλημέρα στην Επιτροπή Θεσμών για τις υποκλοπές

Βουλή: Μετωπική με το καλημέρα στην Επιτροπή Θεσμών για τις υποκλοπές Φωτογραφία: intime
Τα «αίματα» άναψαν με το καλημέρα, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να διαφωνεί με τη διαδικασία που ακολουθείται

Σε κλίμα ένταση διεξάγεται η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία διεξάγεται συζήτηση επί των αιτημάτων 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης για κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη και διαβίβαση του επίμαχου πορίσματος για την υπόθεση των υποκλοπών στη Βουλή.

Τα «αίματα» άναψαν με το καλημέρα, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να διαφωνεί με τη διαδικασία που ακολουθείται, ζητώντας να υπάρξει άπλετος χρόνος για τους ομιλητές. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να παρεκκλίνει από την προβλεπόμενη διαδικασία, με αποτέλεσμα να υπάρξει ο παρακάτω διάλογος:

Θάνος Μπούρας: Δεν έχετε άλλο τον λόγο

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μη με διακόπτετε. Μην κάνετε νοηματα, επειδή σας έκαναν τηλέφωνο και σας έδωσαν οδηγίες.

Θάνος Μπούρας Δεν έχω δικαίωμα να μιλήσω με το γραφείο μου; Δεν έχετε άλλο τον λόγο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Που τα βρήκατε αυτό, οτι θα λογοκρίνετε; Τι είναι αυτά τα πράγματα;

Θάνος Μπούρας: Ήρθατε να κάνετε σόου, αυτό δε θα γίνει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εσείς ήρθατε να κάνετε ξέπλυμα. Δε θα σας αφήσουμε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν ευθείες βολές στην κυβέρνηση καταγγέλοντας απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης, με τον Θάνο Πλεύρη από την ΝΔ να απαντά κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικά αιτήματα.

Ο κ. Πλεύρης κατήγγειλε, απευθυνόμενος κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, πως «επιθυμούσε πάντα τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας», και πως «όταν δεν αρέσει μια δικαστική κρίση, αρχίζει η επίθεση στη Δικαιοσύνη», ενώ τόνισε πως «τα αιτήματα γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού και εκβιασμού της Δικαιοσύνης».

«Λυπάμαι για όσους εδώ μέσα διακονούν τη δικαστική επιστήμη», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, ενώ απευθυνόμενος προς τη Θεοδώρα Τζάκρη και τον Παναγιώτη Δουδωνή είπε πως «σας μάζεψε έξω πριν από τη συνεδρίαση η Ζωή Κωνσταντοπούλου και τα είπατε. Ψάχνοντας αρχηγό στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μάλλον τον βρήκατε».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης πρώτη το λόγο πήρε η η Θεοδώρα Τάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επέμεινε πως εφόσον υπάρχει πλέον η πλειοψηφία των ⅖, η ΝΔ υποχρεούται να συναινέσει στον να κληθούν οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί στη Βουλή, εγκαλώντας την πλειοψηφία για «συγκάλυψη» και «περιφρόνηση».

Ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για ισχυρό χτύπημα στον πυρήνα του κύρους της δικαστικής εξουσίας, επιμένοντας και αυτός στην κλήση της Γεωργίας Αδειλίνη και του Αχιλλέα Ζήση.

«Εκάστη εποχή και ο Παπαγγελόπουλός της. Το μισό σας υπουργικό συμβούλιο παρακολουθούνταν. Από ποιον; Όταν παρακολουθείται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και μας λέτε οτι όλα καλά, αυτό πλήττει την κυβέρνησή σας. Ποιον ήταν το κίνητρο;», διερωτήθηκε.

Σαφείς αιχμές στη Δικαιοσύνη άφησε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σχολιάζοντας για την Γεωργία Αδειλίνη «μήπως παριστάνει τον πάπα της Ρώμης; Νομίζει οτι έχει την απόλυτη αλήθεια;».

Η Σία Αναγνωστοπούλου από την Νέα Αριστερά, σχολίασε πως «είμαστε σε άσχημο δρόμο. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον ως βουλευτές να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να περισωθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς», ενώ ζήτησε να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση.