Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πολάκης, Κεχαγιά, Λινού, Σπίρτζης και 87… τα προσεχώς του φθινοπώρου

ΣΥΡΙΖΑ: Πολάκης, Κεχαγιά, Λινού, Σπίρτζης και 87… τα προσεχώς του φθινοπώρου
Ανταλλαγή αιχμών και αντιπαραθέσεις με διάχυτη ειρωνεία, οι οποίες μοιάζουν να προοικονομούν άγριες συγκρούσεις το φθινόπωρο, λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, παρά το γεγονός ότι η υπόλοιπη πολιτική ζωή έχει μπει σε λειτουργία θερινών διακοπών και οι ολυμπιακοί αγώνες μονοπωλούν την επικαιρότητα.

Παρόλα αυτά, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να βγάλουν 3 ειδήσεις διαστάσεων τέτοιων που άλλα κόμματα χρειάζονται μήνες για να παράξουν.

Πολάκης vs Κεχαγιά… άρα και Κασσελάκη

Α) Καταρχάς, αποκαλύφθηκε, μάλιστα με ανταλλαγή δημόσιων δηλώσεων, ότι η ηγεσία του κόμματος βρίσκεται σε σχέσεις αμοιβαίας καχυποψίας με τον Παύλο Πολάκη, παρά τα εξαιρετικά λόγια που ακολούθησαν της «μισής» διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με στόχο να κατευνάσουν τη μήνη του Χανιώτη Βουλευτή. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ότι, αν και δεν θέλει να υπεισέλθει σε μια αντιπαράθεση δύο στελεχών…: «Εμείς όμως εκτιμούμε το κοινωνικό έργο που προσφέρει η κυρία Λινού».

Η σαφής προτίμηση της εκπροσώπου Τύπου απαντήθηκε με αρκετή ειρωνεία από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος ξεκίνησε μια μακροσκελή ανάρτηση-επίθεση ενάντια στην Αθηνά Λινού, με τη εξής ειρωνική φράση προς της Βούλα Κεχαγιά: «Για να εκτιμήσουμε και μεις “το κοινωνικό έργο της κυρίας Λινού”…..». Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη αναρωτιούνται ακόμη και για το ενδεχόμενο στο επικείμενο Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος ο Παύλος Πολάκης να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου. Αυτή η επιφυλακτικότητα της ηγεσίας της Κουμουνδούρου για τον Παύλο Πολάκη έχει περιγραφεί, με την ίδια, δε, ακριβώς φράση και κατά αποκλειστικότητα στο Dnews, «εκτιμάμε το κοινωνικό έργο της κυρίας Λινού», από τη Δευτέρα.

Οι 87 συζητούν αμφισβήτηση Κασσελάκη ή αποχώρηση

Β) Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση των 87 έχει φτάσει στο σημείο να συζητά ανοιχτά το ενδεχόμενο να θέσει ζήτημα ηγεσίας εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη ή να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μολονότι ακόμη υπάρχει μεγάλη αναποφασιστικότητα στις τάξεις τους σχετικά με το τι πρέπει να πράξουν στον δρόμο για το Καταστατικό Συνέδριο των αρχών Οκτώβρη (πχ. αρκετοί προτείνουν να μην παραβρεθούν καν σε αυτό, αλλά χωρίς να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ), φαίνεται ότι η δυναμική μιας μεγαλύτερης ή μικρότερης διάσπασης έχει ήδη διαμορφωθεί. Η αποκάλυψη του περιεχόμενου των συζητήσεων στη σύσκεψη της Δευτέρας στις τάξεις των 87 ήρθε και αυτή από το αποκλειστικότητα του Dnews.

Προς διαγραφή Σπίρτζη

Γ) Τέλος, περιγράφηκε, εμμέσως πλην σαφώς, με την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ηγεσία του κόμματος είναι αποφασισμένη να σηκώσει το γάντι που πετά το τελευταίο διάστημα στα πόδια της με επιδεικτικό τρόπο ο Χρήστος Σπίρτζης και να προχωρήσει σε διαγραφή του. Με βάση το πως έχει κινηθεί ο ίδιος σε επίπεδο δημόσιων δηλώσεων και την επιλογή διαρροής της εις βάρος του επίπληξης από την Επιτροπή Δεοντολογίας, το ενδεχόμενο διαγραφής του είναι κάτι παραπάνω από ορατό στον ορίζοντα. Ωστόσο, πέρα από ορατό, είναι πολύ πιθανό να παίξει τον ρόλο καταλύτη ευρύτερων εξελίξεων για τη συνέχεια της Κουμουνδούρου, δεδομένου ότι χρειάζεται να συνεδριάσει για αυτό το θέμα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, συνεδρίαση που πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα έχει μεγάλη ένταση.