Πολιτική

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Η δύσκολη ώρα για Αυγή και Κόκκινο, στην σκιά 3+2 αγκαθιών

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Η δύσκολη ώρα για Αυγή και Κόκκινο, στην σκιά 3+2 αγκαθιών
Θερμή αναμένεται να είναι η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μολονότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα στις 13:00 έχοντας στην ατζέντα της το ζήτημα των οικονομικών δυσκολιών της Αυγής και του Κόκκινου, μια σειρά από άλλα ιδιαίτερα καυτά θέματα, τα οποία έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πολύ πιθανό να ανεβάσουν τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η απειλή ακόμη κα μιας ευρύτερης σύγκρουσης, δε, δεν αναιρείται από το γεγονός ότι πολλά μέλη της ΠΓ αναμένεται να συμμετέχουν σε αυτή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σκληρό σχέδιο για Αυγή και Κόκκινο

Καταρχάς, σε ότι αφορά το μέλλον των κομματικών ΜΜΕ, η πρόταση των διοικήσεων προς τα μέλη του οργάνου που διέρρευσε χθες στη δημοσιότητα, είναι αρκετά πιο σκληρή από τις αρχικές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του κόμματος προς τους εργαζομένους των δύο μέσων (βλέπε αναλυτικότερα). Επομένως και με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι εσωκομματική αντιπολίτευση των 87 είναι πολύ πιθανόν να διαφωνήσει με το εν λόγω σχέδιο.

Ωστόσο, η συνεδρίαση θα τελεί υπό την σκιά 3+2 αγκαθιών, τα οποία είναι πολύ πιθανόν να τεθούν στο τραπέζι.

Στον αέρα το θέμα της έδρας Ηλιόπουλου

Α) Το πρώτο από αυτά είναι το ζήτημα της αντικατάστασης της έδρας που κατείχε μέχρι τώρα ο Όθωνας Ηλιόπουλος και συγκεκριμένα το αν θα καταλήξει στον Στέφανο Κασσελάκη, κάτι που φαντάζει σχεδόν απίθανο. Μέχρι στιγμής η Πόπη Τσπανίδου, που είναι η πρώτη επιλαχούσα, δέχεται πιέσεις, αλλά ακόμη δεν έχει εκφραστεί κάτι σε κάποιο όργανο όπως η σημερινή ΠΓ.

Πλήρης διαφωνία για τις καταστατικές αλλαγές

Β) Το δεύτερο αφορά τις αλλαγές που θα προταθούν προς το Καταστατικό Συνέδριο των αρχών Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τη βάση περιλαμβάνουν την πλήρη ανατροπή του δημόσιου δικαιώματος έκφρασης, ενώ και οι «ιδέες» που έχουν πέσει στο τραπέζι από τον Στέφανο Κασσελάκη για την αλλαγή λειτουργίας και φυσιογνωμίας όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν θεωρηθεί ότι καταργούν τον χαρακτήρα της έως τώρα εσωκομματικής δημοκρατίας. Δεδομένου ότι η Επιτροπή Καταστατικού συνεδριάζει αύριο, είναι πολύ πιθανό να προηγηθεί σχετική συζήτηση στη σημερινή ΠΓ.

Το μεγάλο ερωτηματικό για τις προθέσεις Πολάκη

Γ) Νέος παράγοντας αβεβαιότητας έχει προκύψει στην Κουμουνδούρου από τη στάση του Παύλου Πολάκη, καθώς μια σειρά από παρεμβάσεις του δείχνουν εκ μέρους του διάθεση αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να φτάσει στο σημείο να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος (βλέπε αναλυτικότερα). Επιπλέον, ο Χανιώτης βουλευτής μπορεί να διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνεχίζει να συμμετέχει κανονικά στα όργανα του κόμματος, όπως η ΠΓ.

Το παράδοξο των καταγγελιών Πολάκη για Λινού

Δ) Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του Παύλου Πολάκη, οι οποίες μάλλον είναι αρκετά νωρίς για να αποκαλυφθούν, αν και ενδέχεται να έχουμε σήμερα νέα «δείγματα» τους, το γεγονός των διαρκών επιθέσεων του προς την Αθηνά Λινού σε σχέση με τις δραστηριότητες της σε ΜΚΟ, είναι πιθανό να τεθεί στη συνεδρίαση, καθώς συνεχίζεται το παράδοξο ένας διαγραμμένος βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει βαριές σκιές ηθικής τάξης για μια άλλη ενεργό βουλευτή του κόμματος χωρίς αυτή να καλύπτεται από την Κουμουνδούρου.

Το νέο αγκάθι των λεκτικών επιθέσεων Παππά

Ε) Τέλος, τις τελευταίες μέρες έχει παρουσιαστεί και το ζήτημα των καυτών διαλόγων στα social media του Νίκου Παππά (βλέπε αναλυτικότερα). Η πλήρης κάλυψη που παρέχει στον ευρωβουλευτή του κόμματος η ηγεσία της Κουμουνδούρου, παρά την εντελώς εκτός ορίων λεκτική συμπεριφορά του, έχει δυσαρεστήσει ιδιαίτερα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τα οποία είναι αρκετά πιθανό να θέσουν το εν λόγω θέμα.