Υγεία

Μαγιορκίνης: Σύγκριση του βαθμού ανοσίας ανάμεσα στα εμβόλια κορονοϊού και της γρίπης

Μαγιορκίνης: Σύγκριση του βαθμού ανοσίας ανάμεσα στα εμβόλια κορονοϊού και της γρίπης
Κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε ότι το εμβόλιο κορονοϊού πιθανότατα να προσφέρει μεγαλύτερη ανόσια σε σχέση με αυτό της γρίπης. Τι είπε ο κ. Κοντοζαμάνης για την πιθανή διάθεση του στην Ελλάδα.

Κυκλοφόρησαν τα δεδομένα της ενδιάμεσης ανάλυσης της κλινικής δοκιμής μεγάλης κλίμακας του εμβολίου της Moderna. Τα νέα είναι άκρως ενθαρρυντικά καθώς παρουσίασε αποτελεσματικότητα 94,5%. Έτσι έγινε το δεύτερο εμβόλιο που παρουσιάζει θετικά δεδομένα σε κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας μετά από αυτό της Pfizer, που παρουσίασε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 92%.

Κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως εξής: «Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε ήδη 2 ανεξάρτητες κλινικές δοκιμές που δείχνουν υψηλότατα επίπεδα αποτελεσματικότητας τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τον εμβολιασμό».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη αυτό δίνει ένα επιπλέον επίπεδο εγκυρότητας ότι ο εμβολιασμός θα προσφέρει ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας, πιθανώς αρκετά καλύτερα και από το εμβόλιο της γρίπης.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer σημείωσε ότι έχει προχωρήσει σε μελέτες σταθερότητας του εμβολίου ώστε να εξερευνηθεί η πιθανότητα παραμονής εκτός βαθειάς κατάψυξης των -70 βαθμών Κελσίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με το πόσοι θα χρειαστούν να εμβολιαστούν, υποστήριξε ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο ευρύτατων μελετών και σίγουρα θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η ευπάθεια των ομάδων.

«Είναι πιθανό ότι με βάση τα στοιχεία της μελέτης από το Ινστιτούτο Κριγκ, που δείχνει ότι υπάρχει κάποιο ποσοστό διασταυρούμενης ανοσίας που είναι υψηλότερο στα παιδιά, να φτάσουμε σε επίπεδα ανοσίας της αγέλης με σχετικά μικρότερη κάλυψη από το σύνολο του πληθυσμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοντοζαμάνης: Διαπραγματευόμαστε για το εμβόλιο της Moderna