Υγεία

Τα θολά σημεία για τα δωρεάν self test για όλους, σε θέσεις μάχης οι φαρμακοποιοί

Τα θολά σημεία για τα δωρεάν self test για όλους, σε θέσεις μάχης οι φαρμακοποιοί
Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν τα self test θα είναι υποχρεωτικά και αν οι ανεμβολιαστοι παράλληλα με τα rapid test θα κάνουν και τα self test - Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί.

Αδυναμία να εξυπηρετήσουν το σύνολο του πληθυσμού δηλώνουν οι φαρμακοποιοί αναφέροντας ότι το δίκτυο τους δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις. Σε λίγη ώρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για μια πρωτη αποτίμηση της κατάστασης. Αδιευκρίνιστο δε παραμένει εάν τα self test θα είναι υποχρεωτικά και αν οι ανεμβολιαστοι παράλληλα με τα rapid test θα κάνουν και τα self test.

«Ήδη κάνουμε τα rapid στους ανεμβολίαστους και δίνουμε δύο φορές τον μήνα self test για τα παιδιά. Το φαρμακείο δεν είναι κέντρο υγείας. Βοηθάμε όσο μπορούμε την κατάσταση αλλά το σύστημα δεν έχει παραπάνω δυνατότητες», αναφέρει ο Θ. Παπαθανάσης, μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ήδη σε αρκετά φαρμακεία σχηματίζονται ουρές για τα rapid test που κάνουν οι ανεμβολίαστοι δύο φορές την εβδομάδα και πλέον θα απαιτηθεί τριτη. 

«Το καλοκαίρι γονάτισαν τα φαρμακεία στα νησιά και στις περισσότερες τουριστικές περιοχές καθώς ήμασταν η μόνη δομή που μπορούσε να εξυπηρετήσει τους μη εμβολιασμένους λόγω των ελλείψεων σε ιδιωτικά εργαστήρια, στα κέντρα υγείας και στα εργαστήρια» τονίζει έτερος φαρμακοποιός, ο Ν. Σταματίου.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου το κράτος θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.

Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών, ενώ τόνισε πως έχουν εξασφαλιστεί ακόμα 20 εκατομμύρια self-tests και για τις ανάγκες των σχολείων.

NETWORK