Υγεία

Το πότο - «φίλος» στο συκώτι

Το πότο - «φίλος» στο συκώτι Φωτογραφία: Pixabay
Οι γιατροί λένε ότι υπάρχει ένα αλκοολούχο ποτό που δεν επηρεάζει τόσο το συκώτι μας.

Γνωρίζουμε πως το συκώτι είναι από τα ζωτικής σημασίας όργανα του σώματος. Επίσης γνωρίζουμε ότι η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ είναι ένα καλό βήμα για να το προφυλάξουμε!

Ένας ηπατολόγος προτείνει το ποτό... που θα μπορούσε να κάνει λιγότερη ζημιά από τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με το thehealthy.com, μελέτη του 2019 δείχνει πώς το αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ηπατική νόσο, και ειδικότερα για κίρρωση του ήπατος. Πολλοί γιατροί και διαιτολόγοι συμφωνούν, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να μειώσουν την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουμε.

«Το καλύτερο είναι το λιγότερο – το πολύ αλκοόλ οποιουδήποτε είδους συμβάλλει στην ηπατική νόσο και την κίρρωση του ήπατος», λέει η Melissa Prest, MS, RD και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Η Perst αναφέρει τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση αλκοόλ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC):

«Μείνετε σε όχι περισσότερο από ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο την ημέρα για τους άνδρες».

Η Nancy Reau, MD, αναπληρώτρια διευθύντρια Μεταμόσχευσης Στερεών Οργάνων και Επικεφαλής Ηπατολογίας στο Rush University Medical Center στο Σικάγο, IL, προσθέτει:

«Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι οποιοδήποτε αλκοόλ οποιουδήποτε τύπου μπορεί να αυξήσει τις επιπλοκές που σχετίζονται με το ήπαρ. Είναι επίσης δύσκολο να γνωρίζεις τον κίνδυνο του αλκοόλ όταν έχεις άλλη ηπατική νόσο, όπως λιπώδες ήπαρ ή ιογενή ηπατίτιδα».
κόκκινο κρασί.

Εάν η πλήρης διακοπή του αλκοόλ, ωστόσο, δεν είναι εύκολη, υπάρχει μια επιλογή ποτού που μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

«Για ένα υγιές συκώτι», λέει η Dr Reau, «το κόκκινο κρασί έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικά και μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του ήπατος».

Πηγή: The Issue