Υγεία

Κουρκουμάς, κανέλα και φασκόμηλο: Γιατί πρέπει να τα έχουμε στη διατροφή μας

Κουρκουμάς, κανέλα και φασκόμηλο: Γιατί πρέπει να τα έχουμε στη διατροφή μας Φωτογραφία: PIXABAY
Διάφορα μπαχαρικά και αφεψήματα λειτουργούν ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων χρόνιων νοσημάτων και προωθούν την μακροζωία, σύμφωνα με αρκετές έρευνες.

Η πρόληψη και μέσω της σωστής διατροφής αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια σημείο – κλειδί για τη μακροζωίας με την επιστημονική κοινότητα να δίνει πολύ μεγάλη σημασία, με ειδικές συστάσεις προς τον γενικό πληθυσμό

Φυσικά, κανένα μπαχαρικό ή συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική παρακολούθηση και την φαρμακευτική αγωγή εφόσον αυτά είναι απαραίτητα, ωστόσο πολλά από αυτά έχουν ισχυρές ιδιότητες που μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε γεροί και δυνατοί, σε συνδυασμό με ένα υγιές lifestyle.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τρία συστατικά που όπως έχει φανεί μέσα από μελέτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων παθήσεων που απειλούν την υγεία μας.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, και συγκεκριμένα η κουρκουμίνη που περιέχει, θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει την φλεγμονή σε άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα και άλλα προβλήματα υγείας. Παράλληλα αποτελεί ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που εμποδίζει την υπεροξείδωση των λιπιδίων, η οποία προκαλεί βλάβες στα κύτταρα.

Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα για τους επιστήμονες μπαχαρικά και έχει μελετηθεί πολύ για τις πιθανές αντικαρκινικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες. Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό «National Library of Health» αναφέρθηκε ότι 44 ασθενείς με όγκους υψηλού ρίσκου στο παχύ έντερο είδαν μια θεαματική μείωση των όγκων κατά 40%, μετά από 30 ημέρες καθημερινής λήψης 4 γρ. κουρκουμίνης.

Ο κουρκουμάς επίσης υποστηρίζεται από έρευνες ότι δρα και κατά της κατάθλιψης, ενώ βελτιώνει την πέψη και μειώνει αποδεδειγμένα τον πόνο σε άτομα που υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις.

Γενικά, συστήνεται ο κουρκουμάς να λαμβάνεται μαζί με λίγο μαύρο πιπέρι, έτσι ώστε να απορροφάται καλύτερα, ενώ δεν πρέπει να υπερβαίνεται η δόση των 3 mg, ανά κιλό σωματικού βάρους, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κανέλα

Η κανέλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ περιέχει και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στο σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε ή αρρωσταίνουμε.

Καθώς θεωρείται πως οι κυτταρικές βλάβες συνδέονται με τον καρκίνο, είναι πιθανό η κανέλα να έχει και αντικαρκινική δράση. Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Cancer», ανέφερε ότι το εκχύλισμα κανέλας μείωσε την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και προκάλεσε τον θάνατό τους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο κανέλας μπορεί να μειώσει τους όγκους σε εγκέφαλο και καρκίνο.

Παράλληλα, είναι γνωστό πως η κανέλα είναι ιδιαίτερα δραστική και κατά του διαβήτη, οδηγώντας όχι μόνο στην μείωση των επιπέδων του σακχάρου, αλλά βελτιώνοντας και την ευαισθησία των ατόμων στην ινσουλίνη. Η δράση της κανέλας είναι τόσο μεγάλη, που στους ασθενείς με διαβήτη που λαμβάνουν αγωγή συστήνεται να μην παίρνουν συμπληρώματα κανέλας, χωρίς να ενημερώσουν πρώτα τον γιατρό τους.

Τέλος, υπάρχει βιβλιογραφία που υποστηρίζει πως η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση της χοληστερίνης, των υψηλών τριγλυκεριδίων και της υψηλής πίεσης (υπέρτασης).

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά τα οποία θεωρείται πως παίζουν ρόλο στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες και μελέτες σε ζώα, το φασκόμηλο όχι μόνο μειώνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, αλλά προκαλεί και την καταστροφή τους.

Αξίζει να τονίσουμε ότι, αν και πολλά υποσχόμενα, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν είναι επαρκή και χρειάζεται να γίνουν περεταίρω έρευνες (και κυρίως σε ανθρώπους) για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένες μελέτες με ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι το φασκόμηλο μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες, ιδίως σε άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Ειδικότερα, σε μελέτη 42 συμμετεχόντων με ήπια προς μέτρια νόσο, παρατηρήθηκε βελτίωση μνήμης μετά από καθημερινή πρόσληψη συμπληρωμάτων με φασκόμηλο για 4 μήνες.

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι το φασκόμηλο «μάχεται» κατά των μηχανισμών που οδηγούν στα καρδιαγγειακά νοσήματα, αν και επίσης χρειάζεται περεταίρω έρευνα.

Άλλα πιθανά οφέλη του φασκόμηλου αφορούν άτομα με:

  • Επιχείλιο έρπη
  • Κόπωση
  • Υψηλή χοληστερίνη
  • Εξάψεις
  • Πονόλαιμο
  • Εγκαύματα από τον ήλιο

Πηγή: Healthstat