Επιχειρήσεις

Κέρδη 23,6 εκατ. ευρώ για τη Cenergy στο πρώτο τρίμηνο 2024

Κέρδη 23,6 εκατ. ευρώ για τη Cenergy στο πρώτο τρίμηνο 2024
Η θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, Cenergy, παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση των οικονομικών της μεγεθών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 396 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη (αναπροσαρμοσμένα EBITDA) αυξήθηκαν κατά 24% στα 54,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 23,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο 54%, με το καθαρό περιθώριο κέρδους να ενισχύεται από 4% σε 6%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings, Αλέξης Αλεξίου, σημείωσε ότι η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας οφείλεται στο ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας και στην αποτελεσματική εκτέλεση απαιτητικών ενεργειακών έργων. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών παραμένει σταθερά πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, με δυνατότητες περαιτέρω αύξησης εντός του έτους.

Ο κ. Αλεξίου ανέφερε επίσης ότι η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλες τις κύριες μονάδες παραγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας τη στρατηγική της εταιρείας για οργανική ανάπτυξη και ενίσχυση της θέσης της στις υποδομές μεταφοράς ενέργειας.

Η Cenergy διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών 3,1 δισ. ευρώ και προβλέπει ότι τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα κυμανθούν από 230 έως 250 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις θετικές λειτουργικές επιδόσεις των δύο κύριων τομέων της: των καλωδίων και των σωλήνων χάλυβα. Στον τομέα των καλωδίων, ο κύκλος εργασιών από ενεργειακά έργα αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, παρά τις ελαφρώς χαμηλότερες πωλήσεις, το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε, επιτυγχάνοντας διψήφια περιθώρια κέρδους.

Η διοίκηση της Cenergy εκτιμά ότι ο τομέας των καλωδίων θα ωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη ζήτηση για σχετικά προϊόντα και το ισχυρό χαρτοφυλάκιο παραγγελιών.

Η υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής και η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου στον Ελεώνα Βοιωτίας αναμένεται να ενισχύσουν την κερδοφορία του τομέα για το 2024. Επιπλέον, η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτροκίνηση και εξηλεκτρισμό στην Ευρώπη, καθώς και οι ανάγκες για διασυνδέσεις δικτύων, θα συμβάλουν στην αύξηση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου παραγγελιών.

Στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, αναμένεται να συνεχιστεί η ανάπτυξη νέων δικτύων αερίων καυσίμων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ενεργειακή μετάβαση και την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια. Η συνέχιση της έρευνας και εκμετάλλευσης νέων και υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου θα παραμείνει βασικός κινητήριος παράγοντας.

Η Cenergy συνεχίζει να διατηρεί σταθερά υψηλό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της, το οποίο ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας τη σταθερή ανάπτυξη και τη δυναμική της εταιρείας στην αγορά.